Başkan Bush ise yasa karşıtlarını boykot yapmamaya, bunun yerine tepkilerini mesai saatleri dışında ve hafta sonları ifade etmeye çağırdı.
Yasa tasarısına karşı düzenlenen eylemler, uzun yıllardan beri ABD'de görülmemiş kitlesellikte eylemler olarak dikkat çekiyor. ABD'de Latin Amerikalı kaçak göçmen sayısının 12 milyonu bulduğu tahmin ediliyor.
Büyük Amerikan boykotu!
"İş yok, Okul yok, Satmak yok, Satın almak yok" sloganıyla 1 Mayıs günü boykota giden göstericiler kaçak göçmenlerin ABD ekonomisine olan katkılarına dikkat çektiler.
Boykotun ABD ekonomisine etkileri henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak ilk gelen raporlara göre, "büyük boykot" günü özellikle bazı bölgelerde ticaret gözle görülür ölçüde yavaşladı.
1 Mayıs günü ABD'de yeni göçmenlik yasasını protesto eden binlerce kişiyi birleştiren bir diğer slogan da "Göçmensiz bir gün"dü.
Bazı kaynaklara göre, bir milyonun üzerinde işçi boykota destek vermek amacıyla işlerine gitmediler. Özellikle Los Angeles, Chicago gibi göçmen nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde öğrenciliğin yokluğu nedeniyle derslerin çoğu yapılamadı.
Yasaya karşı düzenlenen kitlesel eylemlerde Hispanikler'e öğrenciler, işçiler, dini örgüt üyeleri, çiftçiler gibi bir çok farklı grup da destek verdi.
"Genel af ve vatandaşlık haklarımızı istiyoruz!"
ABD'nin binlerce kaçak göçmeninden yüzlercesi ve göçmenlik politikalarının serbestleştirilmesinden yana olan destekçiler, barışı sembolize eden beyaz tişörtleriyle 1 mayıs günü sokaklardaydı. Göçmenlik reformu yasa tasarısının bu büyük protestosu için işçi hareketinin evrensel bayramı olan 1 Mayıs günü seçildi.
Boykota destek verenler gün boyunca ülke içinde dolaşarak ABD'de yasadışı olarak ikamet eden, ABD vatandaşı olmayan göçmenlere genel af talebinde bulunuldu.
ABD'nin izolasyonist duvarları
Tüm tepkilere rağmen yasa 14 Nisan'da Temsilciler Meclisince kabul edilmişti.
Yasa, özellikle Meksika asıllı 12 milyon belgesiz insanı "suçlu" ilan etmenin ve daha uzun vadede sınır dışı etmenin kapısını aralıyor.
Yasanın yanı sıra Bush hükümeti kaçak göçmenliği engellemek için, 1400 kilometrelik Meksika sınırı boyunca aşılmaz bir duvar inşa edilmesi planlanıyor. Tecrit politikasına soyunmuş bir ülkede dikilmesi planlanan bu "duvarın" sembolik bir önem taşıdığı düşünülüyor.
Göçmenlerin talepleri
Latin Amerikalı göçmenlerin haklarını savunan kuruluşlardan "ABD Latin Hareketi" (Latino Movement USA) başkanı Juan Jose Gutierrez, göçmenlerin taleplerini şöyle dile getiriyor:
"Göçmenlere eşit haklar tanınmasını güvence altına alacak kapsamlı bir yasa reformu talep ediyoruz. Göçmenler en zor işleri yapıyor, vergi ödüyor; Amerika genelinde toplum ve kültür hayatını zenginleştiriyor. Suçtan söz ediliyorsa eğer, evet, göçmenler işte bu suçları işliyor."
Pew Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, çoğunluğunu Meksikalıların oluşturduğu 35 milyondan fazla bir Hispanik nüfus ABD'de yaşıyor. Bu nüfusun yüzde 24'ü tarım işçisi, yüzde 14'ü ise işçi, yüzde 17'si temizlik işlerinde çalışıyor.
"Irkçılık içermeyen adil ve insani bir reform talebi"
Yasa karşıtı eylemlilikleri örgütleyen etkin gruplardan biri olan 25 Mart Koalisyonu'nun sözcüsü Javier Rodriguez, amaçlarını gündemdeki yasa tasarısının kabul edilmesini önlemek ve "ırkçılık içermeyen adil ve insani bir reform" talebini dillendirmek olarak ifade ediyor.
"Bize saygı gösterilmesini istiyoruz. Bizleri birer suçlu ilan eden bir reform istemiyoruz." diyor Meksikalı-Amerikalı Siyasi Derneği başkanı Nativo Lopez.
Senato bu hafta karar verecek
Senato bu hafta Cumhuriyetçi çoğunluğu derinden ikiye ayıran bu yasa tasarısını görüşecek. Cumhuriyetçilerin bir kısmı tamamen baskıcı, katı bir politikadan yanayken diğer bir kısmı 12 milyon kaçak göçmenin statüsünün yasallaştırılmasını savunuyor.
Bu yasa tasarısı ayrıca "kaçak işçi çalıştıran işverenlere de sert cezalar" öngörüyor.
Başkan George W. Bush da cumartesi günü ABD'de çalışan kaçak göçmenlerin durumunu düzenlemeyi öngören projesini savundu: "Amerika bir göçmenler ulusu ama aynı zamanda yasaları da olan bir ulus. Ve göçmenlik üzerine olan yasalarımızın yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor." (GS/EÖ)