Hakların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, göçmen hamile kadınların sağlık sorunlarına yönelik Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.
İmir, önergede, yoksulluk, savaş, çatışma veya şiddet nedeniyle Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan nüfusun neredeyse yarısını kadın ve kız çocukların oluşturduğuna yer verilirken, kadınların göçmen ve mülteci olmanın yanında yoksulluk, güvencesizlik, dil, din, ırk ayrımcılığının yanı sıra sağlık sorunları ile de baş etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.
"Hijyensiz koşullarda çalışıyorlar"
İmir, önergede şunları belirtti:
“Bunlardan en önemlisi hamile kadınların yaşadığı sorunlardır. Bir sağlık güvenceleri olmadığı için devlet hastaneleri ya kabul etmiyor ya da kabul etse de fahiş fiyatlar çıkardıkları için hastanede rehin kalma riskleri var.
"Bundan kaynaklı da göçmen hamile kadınlar merdiven altı kliniklere yönelmektedirler. Merdiven altı klinikler, hem doğum yapan kadın açısından hem de doğan bebek açısından çok ciddi komplikasyonlar ve hayati risk taşımaktadır.
"Hem hijyen yok hem de merdiven altında çalışanlar kadın doğum uzmanı değil. Bu durumda merdiven altı kliniklerde yapılan doğumların, yaşam hakkı ihlaline girdiğini ortaya koymaktadır. Resmi bir işlem yapamadıkları için bir doğum belgesine de sahip olamıyorlar, doğum belgesi olmayınca aşı da olamıyor. Bu da yeni hastalıkların ortaya çıkmasına sebep oluyor.”
Sorular
*Bakanlığınızın mülteci kadınların sağlık sorunlarına ilişkin nasıl bir uygulaması mevcuttur? Mültecilerin sağlık haklarından yararlanmasının önündeki engelleri kaldırmayı düşünüyor musunuz?
*Mülteci hamile kadınların devlet sağlık kurumlarında doğum yaptıklarında talep edilen fahiş ücretlere ilişkin bir araştırma yaptınız mı? Bu ücretlendirmelerden haberdar mısınız?
*Kimlikli veya kimliksiz her hamile kadının ücretsiz doğum yapma hakkına ilişkin bir çalışma yapmayı planlıyor musunuz?
*Merdiven altı çalışan kliniklere ilişkin bir denetleme ağınız bulunmakta mıdır? Bugüne kadar merdiven altı kliniklerde doğum yaparken kaç anne ve çocuk yaşamını yitirmiştir?
*Göçmen kadınların merdiven altı kliniklerde doğum yaparken yaşamlarını yitirmeleri veya çocuklarını kaybetmeleri yaşam hakkı ihlali değil midir?”
(EMK)