Göçmen Dayanışma Ağı (GDA), insan haklarına duyarlı herkesi Nijeryalı Festus Okey'in gözaltında ölümüne neden olmakla suçlanan polis memurunun yargılandığı davaya "müdahil olmaya" çağırdı.
Festus Okey'in 20 Ağustos 2007'de, Beyoğlu Polis Karakolu'nda polis silahından çıkan kurşunla öldüğünü hatırlatan GDA aktivistleri, davada üç yılı aşkın süredir ilerleme sağlanamadığını, katil zanlısı polis memurunun da görevinin başında kaldığını hatırlattı.
"Yok ediciler tetiği çekmeden önce bir kez daha düşünsün"
"Mahkeme neredeyse üç yıldır, Festus'un kimlik bilgilerini beklemek dışında hiçbir şey yapmıyor. Ne silinmiş karakol kamera kayıtlarını ne de en önemli delillerden oluşan Festus'un kayıp gömleğini soruşturuyor. Festus'un adına adalet aramak için mahkemeye müdahil olarak başvuranları da reddediyor ve haklarında suç duyurusunda bulunuyor.
Benzerleri yüzlerce, binlerce kez tekerrür etmiş bu cinayete, onun örtbas edilme çabasına, adalet adı altında sergilenen bu vodvile karşı sesimizi yükseltiyor, bu olay vesilesiyle herkesi nefret ve ayrımcılık söylemleriyle, adaleti hiçe sayan hukuk sistemiyle hesaplaşmaya, mücadeleye, müdahaleye çağırıyoruz.
Önümüzdeki duruşma 27 Ocak Perşembe günü. Bizler yine orada olacağız.
Katledilmesi hak görülen tüm diğerleri gibi Festus'un da yalnız olmadığını, ölmüş olsa da suskun olmadığını, sandıklarından çok daha kalabalık ve güçlü olduğunu göstereceğiz. Göstereceğiz ki, yok ediciler tetiği çekmeden önce bir kez daha düşünsün.
Sizi de bu sese güç vermeye, bu gidişe 'müdahil' olmaya çağırıyoruz."
Müdahil olmak için
Davaya müdahil olmak isteyenler, müdahillik dilekçesini imzalayarak 27 Ocak, saat 13.00'te Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunabilir ya da 24 Ocak'a kadar "Beyoğlu 4.Ağır Ceza Mahkemesi 2007/276 Esas" adresine iadeli taahhütlü gönderebilir.
Ne olmuştu?
Nijeryalı sığınmacı Festus Okey, gözaltına alınarak götürüldüğü İstanbul Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği'nde, 20 Ağustos 2007'de polis memuru Cengiz Yıldız'ın silahından çıkan kurşunlarla öldü. Yıldız hakkında "taksirle ölüme neden olmak" suçundan üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Davada, Okey'in kimliğinin tespit edilemediği gerekçesiyle herhangi bir gelişme yaşanmadı. Geçen duruşmada mahkeme, davaya müdahil olmak isteyen dokuz GDA aktivisti hakkında suç duyurusunda bulundu.
Mahkeme heyeti, müdahillik talebini içeren dilekçelerde "yargı sürecinin adalete olan inancı zedeleyecek şekilde uzadığı ve temel hak olan yaşam hakkı ihlalinin usule ilişkin tartışmalar dolayısıyla gözardı edildiği" ifadesinin mahkeme heyetine hakaret içerdiğini öne sürdü.
Ayrıca, bir televizyon programında dava sürecini eleştiren Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) avukatı Güray Dağ hakkında da suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Duruşma, Dışişleri Bakanlığı'nın Festus Okey'in kimlik bilgileri ile ilgili yanıtının sorulmasına karar verilerek 27 Ocak'a ertelendi. (BB)