Tercih etme "lüksünü" neredeyse hiç yaşayamayanlar ve pek çok haktan mahrum bırakılanlar ise mülteciler, sığınmacılar. Onlar da kıyılardan "sıyrıldıklarında" facialarla, akıl almaz belaların muzdaripi olarak çıkarlar karşımıza. O zaman merakımız dorukta olur. Sonra gene "sıradanlaşır" her şey.
Onlara dair kitaplar da kıyıda durur çoğunlukla. Nasıl olsa kadın, çocuk, erkek, farklı yaş ve gruptan olan bu insanların hikâyeleri, bir okuyuşta bitecek ve mutlu sonlara aşina olmayan cinsten. Belki de yanı başımızda olan mültecilerle, sığınmacılarla ilgili kitapların az olması da böylesi bir ilişkinin sonucudur. Veya onların haklarının çiğnenmesinin, sömürülmesinin kanıksanmasından, meşru görülür olmasındandır bu kayıtsızlık.
Yararlı bir kaynak
Savaşların artıp ve insan hakları ihlallerinin rutinleşip adeta meşrulaştığı günümüzde mültecilere ve yaşadıkları sorunlara değinen 'Sınırlar Ötesi Umutlar; Mülteci Çocuklar' bu anlamda okunabilecek yararlı kitap.
Türkiye'deki mülteci çocukların yaşadıkları sorunları onların perspektifinden aktaran kitap, bir araştırma çalışması olmasından dolayı bilimsel kaygıları barındıran güncel ve kapsamlı bir kaynak.
Kitap, Türkiye'de mülteci çocukların karşılaştıkları sorunlar, Çocuk Hakları Sözleşmesi açısından mülteci çocukların durumu, çocuk askerler, refakatsiz çocuklar, kadın sünneti mağduru çocuklar gibi pek çok konuya değiniyor.
Kitap ayrıca, göç olgusu, bu olgunun hem Türkiye'deki hem dünyadaki genel görünümü, bu alanda karşılaşılan sorunlar, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler, devletlerin mültecilik konusundaki tutumları, Avrupa Birliği müzakereleri doğrultusunda Türkiye'de mülteci sorunun geleceği gibi geniş bir yelpazede eleştirel bakış açısıyla değerlendirmeler içermekte.
Yazarı Önder Beter'in ilk kitabı olmasının titizliğini taşıyan kitap, mülteci çocuk sorunsalı ekseninde göç olgusu ve bu sorunla beraber ortaya çıkan diğer sorunların nedenleri hakkında önemli bilgiler sunmakta.
Sadece sorunları deşmekle yetinmeyen çalışma mültecilere yönelik sosyal hizmetlerin geliştirilmesi ve sorunun çözülmesi için neler yapılabileceğine ilişkin olarak da önemli önerilerde bulunmakta.
Umutları sınırların dışına çıkaran/kovan mültecilik olgusu, başa çıkılması zor bir süreç. Bu süreci anlamak için, mültecilerin sesine kulak vererek onların sesini daha duyulur kılan "Sınırlar Ötesi Umutlar; Mülteci Çocuklar" adlı kitabı kıyıdan alıp okumak mümkün.(SA/EÜ)
* Sınırlar Ötesi Umutlar; Mülteci Çocuklar, Önder Beter, SABEV Yayınları, 193 sayfa.
* Kitabı edinmek için, SABEV'in iletişim bilgileri: Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme, Eğitim Vakfı, 77. Sk. 23/11, Emek, 06510 Ankara. Telefon: 0312 215 92 10. E-mail: [email protected] . Web: www.sabev.org.tr