Avrupa Birliği'nin (AB) finanse ettiği, Sağlık Bakanlığı Türkiye Üreme Sağlığı programı kapsamında başlayan eğitimlere, Anadolu Yakasının dokuz ilçesindeki Tekstil Atölyelerindeki 13-25 yaşları arasındaki kadınlar katılıyor.
Katılımcıların yüzde 70'i kadın
Vakıf, kadınların yüzde 70'inin zorunlu göç mağduru olduğu belirtirken, Cinsel Sağlık Üreme Sağlığı eğitimlerinde 250 kişiyi eğitmeyi planladıklarını söylüyor.
Proje kapsamında, Pendik, Ümraniye, Kadıköy, Sultanbeyli'de bugüne kadar 180 kişiye eğitim verildiği açıklandı. Vakıf, eğitim verilen gençlerin 86'sının kadınlardan oluştuğunu söylüyor.
"Proje dahilinde ayrıca Kayışdağı, Ümraniye, Yeni Çamlıca semtlerinde kadınlara yönelik ev toplantıları düzenlendi. Bu toplantılarda 28 kadına danışmanlık hizmeti verildi. Ayrıca danışmanlığa ihtiyaç duyan kadınların vakıf merkezine başvurmalarıyla evlerde ziyaretler gerçekleştirilmiş ve vakıf bünyesinde de bire bir görüşmelerle kadınların ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirmeler yapılmıştır. Ev ziyaretleri, bire bir görüşmeler, mahalle toplantılarıyla birlikte toplam olarak 45 kadına danışmanlık hizmeti verilmiştir."
Eğitimleri veren ekip
Eğitimlerin, proje başlangıcında iki süpervizör tarafından eğitmen eğitimi alan ve üç stajyer doktor, bir sağlık eğitimcisi, iki sosyal eğitimciden oluşan ekip tarafından gerçekleştirildiği açıklanıyor.
"Gençlerle Sağlıklı Yarınlara" projesiyle, gençlerin toplumsal ön yargılarını kırmak, bilinç düzeylerini arttırmak, bilgiye erişimlerini kolaylaştırmak ve ruhsal ve fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak hedefleniyor.
"Özellikle Türkiye toplumu gibi toplumlarda büyük bir tabu olan ve bu sebeple yeterli bilgiye ulaşılamayan cinsellik konusunda gençlerin bilgilerinin arttırılması, sağlıklı birer yetişkin olunabilmesinin de ön koşulu.
"Tekstil atölyelerinde küçük yaşlardan itibaren zor şartlarda çalışan gençler, projeyle birlikte ergenlik, üreme sağlığı, sosyal haklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi konularda detaylı bilgi ediniyor. Onlara sağlanmaya çalışılan güvenli ortamda sormaktan çekindikleri, utandıkları sorularıyla yaşamlarında gerekli bilgilere ulaşabiliyorlar."
Gençler: Katıldığımız için memnunuz
Gençlerle Sağlıklı Yarınlara proje eğitimlerinde şu ana kadar eğitim verilen dört tekstil atölyesinde gençlerin eğitim konusunda yorumları oldukça olumlu.
Uzun çalışma saatlerinden dolayı yaşamsal, kültürel, sosyal aktivitelere katılımlarının zor olduğunu, genellikle kapalı aile çevrelerinden geldiklerini ve çevrelerinde bu tür konuları konuşacak kişilerin olmadığını belirten gençler: "Önceleri eğitime katılmaya utanmıştık; ama şimdi artık neleri yanlış bildiğimizin farkındayız. Katıldığımız için çok memnunuz" diyorlar.
Haftada üç kez
Özellikle kadın katılımcıların ilgiyle izlediği ve katıldığı eğitimler her atölyede haftada üç kez, altı saat olarak veriliyor.
Katılımcıların kendilerini rahat hissedebilmeleri ve eğitimlerin sıcak ve güvenli bir ortamda gerçekleşebilmesi için eğitim öncesinde ve sonrasında bilgi, tutum ve isteklerini saptamaya çalışan birer anket uygulanıyor.
Gençlerle Sağlıklı Yarınlara projesinde ayrıca Haziran ayında "Zorunlu Göçün Sağlık Üzerindeki Etkisi" konulu bir panel düzenlenecek. (AD)