Dünya Bankası tarafından açılan "Yaratıcı Fikirler" Yarışması'nda katılan 3 elemeyi geçerek başarıya ulaşan 23 projeden biri olan "Bilgisizlik Kör Kuyu, Bilgi; Yaşama Açılan Pencere" proje toplantılarında zorunlu göç mağduru 30 kadına okuma yazma kursu verildi.
Topçu: Okuma yazma öğrendiler
Proje koordinatörü Deniz Topçu, proje çerçevesinde ilk iki toplantının Kadıköy Kayışdağı ve Ümraniye Yeni Çamlıca mahallelerinde yapıldığını söyledi.
Topçu, 5 Nisan'da sona erecek olan 6 aylık projenin son mahalle toplantısı Kadıköy'de gerçekleştirildiğini belirtti:
"Zorunlu göç nedeniyle yaşadıkları yerlerden kalkıp İstanbul'a gelerek tutunmaya çalışmak zorunda kalan kadınların dil problemi çözmeye çalıştık. Kendilerine okuma yazma kursu verdik. "
Topçu, kadınların içinde bulundukları şehri doğru kullanabilmeleri için pratik bilgi ve beceriler kazanmalarını da sağladıklarını ifade etti.
Eğitimlerde Kürtçe çeviri yapıldı
18-45 yaşları arasındaki 30 kadının bu eğitimlerden yararlandığını söyleyen Topçu, "Göçle gelen, şehre yabancı bu kadınları evden dışarı çıkartmak çok zordu. Hayatlarında ilk kez bir sivil toplum kuruluşuna geliyorlardı. Onları eğitmenleri aracılığıyla yakınlarındaki; kendileriyle ilgili kuruluşlara götürdük. Kadıköy Belediyesi, muhtarlık ve Şahmaran Kadın Dayanışma Merkezi'nde sorunlarını nasıl çözümleyebileceklerini gördüler, bilgi aldılar" diye konuştu.
Topçu, ilkokul mezunu olan kadınlar ayrıca bilgisayar ve takı tasarım dersleri aldılar. Tüm eğitimler dil bilmeyen, algılamakta zorlanan kadınlara çeviri şeklinde yapıldı. Eğitimler Kürtçe ve Türkçe yapıldı" dedi.
Okul öncesi ve okul çocuklarına eğitimler
Bu eğitimlere katılan kadınların çocuklarının da unutulmadığını söyleyen Topçu, bir gözetmen eşliğinde yaşları 3-6 arasında değişen çocukları oyun aracılığıyla eğittiklerini söyledi. Kadınların 4. ve 8. sınıfa giden çocuklarına da matematik ve İngilizce dersi verdiklerini açıkladı. Topçu "Yeteneği olan çocukları da vakfın sanatsal faaliyetlerine de yönlendirdik" dedi.
Topçu, yaşamlarındaki en önemli ihtiyaçlar göz önüne alınarak okuma yazma ve kamusal alanı kullanma gibi pratik bilgilerin verildiği proje kadınların hayatlarına doğrudan etkide bulunmayı hedeflediklerini açıkladı.
Sinevizyon gösterisi eşliğinde yapılan çalışmaların anlatıldığı, duygu ve deneyimlerin paylaşıldığı toplantılar da, kadınların büyük ilgisini çektiğini belirten Topçu, projeye katılan kadınlar yaşadıkları değişimleri günlük hayatlarından örnekler vererek anlattığını ifade etti.(AD/EÖ)