* Fotoğraflar: Greenpeace UK / Twitter
İklim aktivistleri, iklim değişikliğine dikkat çekmek ve İskoçya’nın Glasgow kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 26. Taraflar Toplantısı’nda (COP26) bulunan liderleri harekete geçirmek için dün (6 Kasım) yürüyüş düzenlendi.
İngiltere’nin başkenti Londra'daki yürüyüşe binlerce kişi katıldı. COP26'nın düzenlendiği Glasgow kentindeki yürüyüş ise çok daha büyüktü.
Emniyet kaynakları yürüyüşe kaç kişinin katıldığını açıklamasa da organizatörler katılımın 100 bin civarında olduğunu söyledi.
BBC Türkçe’nin haberine göre, Birleşik Krallık genelinde 10'dan fazla kentte, dünya genelinde ise 300 civarı şehirde iklim değişikliğine karşı eylem çağrısıyla yürüyüş yapıldı.
Londra’daki yürüyüş
Londra'daki yürüyüşün son durağı olan Trafalgar Meydanı'nda Press Association'a konuşan 48 yaşındaki Volkan Aran liderlerin dünyayı daha fazla oyalamaması gerektiğini söyledi.
Dört yaşındaki kızıyla birlikte yürüyüşe katılan Aran, "Siyasetçilerin bize söyledikleriyle yaptıkları arasında büyük fark var" dedi.
Glasgow’daki yürüyüş
Yürüyüş sırasında "İklim devrimi olmazsa her şeyi kaybedeceğiz" pankartı tutan bir grup, kendilerini George V Köprüsü'ne zincirledi.
Polis, Scientist Rebellion (Bilim İnsanları İsyanı) adlı örgütten 21 kişiyi gözaltına almak için zincir kesme aletleri kullandı. Yürüyüşün son durağı olan Glasgow Green parkında konuşmacılar için bir sahne de kuruldu. Fakat sert rüzgarlar, sahnenin sökülmesine yol açtı.
* Fotoğraf: Greta Thunberg / Twitter
Kırmızı bayraklar, megafonlar ve “Kapitalizm gezegeni öldürüyor”, “İnsanlık için kırmızı alarm”, “En büyük kirleticileri durdurun”, “COP26, gözümüz üzerinizde”, “Öfkeliyim” yazılı pankartlar taşıyan, çoğunluğu gençlerden oluşan eylemciler, iklim krizinden sorumlu tuttukları büyük şirketlere tepkilerini dile getirdi.
COP26 zirvesinin düzenlendiği mekanın sadece birkaç blok ötesindeki gösteride, hükümetlere, küresel ısınmaya neden olan fosil yakıtların kullanımını azaltmak için daha etkili harekete geçmeleri çağrısı yapıldı. Eylemciler, gereken adımları süratle atmada başarısız olan dünya genelindeki hükümet liderlerini kınadı.
“Sonrası konferansın kendisinden önemli”
Galler özerk bölgesinin başkenti Cardiff'te de çok sayıda kişi parlamento önünde bir araya geldi.
Yürüyüşün örgütleyicilerinden Clare James, "COP26'nın ihtiyaç duyduğumuz sonuçları getireceğini düşünmüyoruz. Bu yüzden herkesi bize katılarak gelecek nesiller için bir sistem değişikliği talep etmeye çağırıyoruz. Çünkü COP26 bittikten sonra yapılacaklar, konferansın kendisinden daha önemli" dedi.
Galler'de Swansea, Bangor, Llangollen ve Holyhead kentlerinde de benzer yürüyüşler düzenlendi. Kuzey İrlanda özerk bölgesinde ise en büyük yürüyüş başkent Belfast'taydı.
COP26 hakkındaBirleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, 1992 yılında 100’den fazla ülke tarafından küresel emisyonları düşürmek ve Dünya’nın iklimini korumak için imzalandı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, iklim değişikliğiyle mücadelede farklı sorumlulukları olduğunu ancak birlikte hareket edilmesi gerektiği konusunda anlaşmaya vardı. 2015 yılında Paris’te gerçekleşen COP21, bütün ülkelerin küresel ısınmayı 1,5-2 dereceyle sınırlama konusunda resmen anlaştığı ilk zirve oldu. Paris İklim Anlaşması çerçevesinde, 196 ülke düzenli olarak ulusal ve kolektif gelişmeleri raporlama kararı aldı. 2020’de ilk kez planlanan raporlama, Covid-19 salgını nedeniyle bu yıl gerçekleşiyor. TIKLAYIN - İklim Zirvesi başlıyor: Neden kritik? 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26), uzmanlar tarafından Paris İklim Anlaşması’nın test edileceği ilk zirve olarak tanımlanıyor. Öte yandan bilimsel çalışmalar bugüne kadar verilen ulusal taahhütlerin bu hedefin gerisinde kaldığını belirtiyor. TIKLAYIN - Ülkeler iklim krizine karşı verdikleri taahhütlerde yetersiz Süreçİngiltere ev sahipliğinde İskoçya’nın Glasgow kentinde gerçekleşen COP26 31 Ekim Pazar günü açılış konuşmalarıyla başladı. 120 dünya liderini ve dünyanın dört bir yanından on binlerce katılımcıyı bir araya getiren konferans 12 Kasım tarihine kadar devam edecek. COP26'da liderler 1 ve 2 Kasım boyunca açılış konuşmaları yapacak ve iklim hedeflerini katılımcılara sunacaklar. 3-12 Kasım arası program: finans, enerji, gençlik, kamuoyu desteği, doğa, değişim ve adaptasyon, bilim ve inovasyon ve ulaşım temalı günler halinde devam edecek. Finans temalı günün açılışını İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak yapacak. Sunak, Paris Anlaşmasının hedeflerine ulaşmak için sunulan fonları anlatacak. Enerji temalı günde ise kömürden temiz enerjiye geçiş ve IPCC raporu üzerine konuşmalara Birleşik Krallık Ticaret Bakanı ve COP26 Başkanı Alok Sharma öncülük edecek. Greta Thunberg, 5 Kasım Cuma günü Glasgow'da üç yıl önce başlattığı ve dünyaca tanınmasına sebep olan "Gelecek için Cumalar" eylemini yapacak. COP26 konferansının tüm etkinlikleri Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) internet sitesinde canlı yayınlanacak. HedeflerCOP26'nın resmi hedefleri dört maddede özetleniyor:
|
(TP)