Hükümete Kuzey Irak'a sınırötesi harekat yetkisi veren tezkere Mecliste 18'e karşı 428 oyla kabul edildi. Tezkereye karşı oy kullanan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekillerinden Sebahat Tuncel görüşmenin gizli yapılmasını da, hükümetin hala Kürt sorununa askeri bir çözüm peşinde olmasını da eleştirdi.
Tuncel, bianet'e, "muhalefet partilerini terörle mücadele konusunda bilgilendirmek üzere" gizli yapılan oturumun içeriği hakkında konuşmanın doğru olmayacağını ancak "tüm toplum barış adımları beklerken tezkerenin bir yıl daha uzetılmasının ciddi problem olduğunu" söyledi.
17 Ekim'den itibaren geçerli olan tezkere 2007'de çıkarılmış, ardından ordu PKK'ye yönelik bir harekat düzenlemişti.
"Kamuoyu sessiz kaldı"
Tezkerenin kabulü PKK'nin çatışmanın yoğunlaştığı bir dönemin ardından eylemsizlik kararı aldığı, İmralı'da hapis bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan'la devlet yetkililerinin görüşmelerinin arttığı fakat çatışmanın kalıcılaşması için örgütün öne sürdüğü taleplerin hükümetçe tartışılmadığı bir döneme denk geldi.
Tuncel, partisinin boykot ettiği ve destek bulduğu referandumun "yeni anayasa talebini" somut olarak ortaya çıkardığın ancak hükümetin seçim sonrasında diyerek bu talebi de görmezden gedliğini belirtti.
Öte yandan, Tuncel sadece iktidarı değil, tezkere konusunda "sessiz kaldığını" düşündüğü aydınları ve barış yanlılarını da eleştirdi. "Keşke sadece biz karşı çıkmasaydık; kamuoyunun çok sessiz kaldığını düşünüyorum" dedi.
"Umarım kullanılmaz"
"Kabul edildi ama umuyorum bu tezkere kullanılmaz" diyen Tuncel, onun yerine demokratikleşme ve barış yolunda somut adımların gelmesini istedi.
"18 Ekim'de Diyarbakır'da KCK diye adlandırılan [Kürt siyasetçiler ve sivil toplum temsilcilerinin yargılandığı] dava başlayacak. İzleyip göreceğiz. Ancak görünen o ki, tezkereyi de yeniden gündeme getiren hükümetin çözüm yönünde adım atmaya niyeti yok." (EÜ)