Asliye Ceza Mahkemesi Yargıcının kararını Ceza Mahkemeleri Yasası'nın (eski CMUK) 199. maddesine dayandırdığını hatırlatan Yurdatapan, böyle bir uygulamanın ancak sanık defalarca ve mazeret bildirmeden duruşmalara gelmediğinde yapılabileceğini savundu.
Yurdatapan : Durumdan vazife çıkarıldı
Maddenin mahkemeye, "sanığın hazır bulunmasına ve zorla getirme kararı veya yakalama emriyle getirilmesine her zaman karar verme" yetkisi verdiğini hatırlatan Yurdatapan, bunun daha önce işkence yaptıkları iddiasıyla yargılanan polislere hiç uygulanmadığını da açıkladı.
Yurdatapan, "Orhan Pamuk'a reva görülen bu ilginç uygulamanın durumdan kendisine vazife çıkarma kapsamı içinde başlatıldığını düşünüyoruz" dedi.
Yeni CMK'nın taşıdığı tehlikelere dikkat çeken ve yargılamaya ilgi gösterilmesini isteyen Yurdatapan, Orhan Pamuk'un zaten kendi ayağıyla duruşmaya geleceğini ifade ederek, "Onu davaya polis zoruyla getirmenin gereğini kime anlatabilirsiniz?" diye sordu.
Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ise, Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi'nde yaptığı konuşmada, Pamuk davasının, yeni TCK'nın yorumlanmasıyla ilgili olarak ciddi soruları da gündeme getirdiğini belirterek, "16 Aralık sadece bir tesadüf olamaz. Bu bir provokasyon olmalı" demişti.
Olli Rehn, davayla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de ihlal edildiğini ileri sürdü. (EÖ/KÖ)