Diyarbakır Barosu, bir önceki yönetmelikte olduğu gibi 25 Ocak'ta yayımlanan Türkçe dışında Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği'nin iptali için de dün Danıştay'da dava açmıştı.
Yüce: Özgürlük için karşı çıkıyoruz
Bianet'e açıklama yapan "Radyo İmaj" yöneticisi Adnan Yüce, Türkçe dışında dil ve lehçelerde yayın yapma amacında olmadıkları ancak yönetmeliğe özgürlükler anlamında karşı çıktıklarını belirtti.
Yüce, "Özgürlükler için yıllardır mücadele veriyoruz. Anti-demokratik uygulamalara son verildiği gün biz de görevimizi yapmış olacağız" dedi.
Mersin'den yayın yapan "Radyo Ses", Şanlıurfa'dan "Radyo NET" temsilcileri de yönetmeliğin iptali için Diyarbakır Barosu'na dilekçe vermişlerdi.
Yerel medya da dava açıyor
Dün bir basın açıklaması yapan Diyarbakır Barosu, yönetmeliği Danıştay'a taşıdıklarını duyurarak, yerel ve bölgesel medyayı yönetmeliğin iptali için girişimde bulunmaya çağırmıştı. Açıklamada, yönetmeliğin eksik ve olumsuz yanları kamuoyuna duyuruldu.
Yönetmeliğin 4. maddesi ile 5. maddesinin 2, 3, 4 ve 5. fıkralarının, 6. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendi ile Geçici 1. maddesinin yetki, şekil, konu, sebep ve maksat unsurları yönünden ilgili Yasa, Anayasa ve hukuka açıkça aykırı olduğunu savunan Baro, yönetmeliğin iptalini istemişti.
Baro, düzenlemenin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar oluşacağı için, öncelikle Yönetmelik hükümleri hakkında yürütme durdurma kararı verilmesini talep etmişti.
Yerel medyada "şimdilik" yok
Yönetmelik Türkçe dışında dil ve lehçelerde yayında sadece ulusal medyaya izin veriyordu. Yerel ve bölgesel medyaya ise dinleyici ve izleyici profil çalışması yapıldıktan sonra izin verileceği belirtilmişti.
Ayrıca, yönetmelikte yer alan saat ve program sınırlaması, çeviri zorunluluğu, bürokratik şartlar gibi birçok ölçüt tepkilere yer açmıştı. (EÖ/BB)