Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Son sayısında Musa peygamberin karikatürü nedeniyle Gırgır Dergisi, yayıncı şirket tarafından kapatıldı. Yayıncı şirket açıklamasında çizen kişinin kasti bir amacı olduğunu söyledi. Bütün çalışanların işlerine son verildi.
"Musa Kızıldenizi ayırır ve Yahudiler kurtulur" başlıklı karikatürde Musa peygamberin Kızıldeniz'i ikiye ayırması mucizesi konu ediliyor.
Karikatürü çizen ve yayımlayanlar hakkında TCK'nın 216/3 maddesinde yer alan "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılamak" suçundan soruşturma açıldı.
Hem parayla satılan hem de Sözcü gazetesinin eki olarak verilen Gırgır dergisi, twitter üzerinden “Yorgunluk ve uykusuzluk nedeniyle basım öncesi fark edilmeyen bu 'berbat' karikatür nedeniyle incitmiş olduğumuz herkesten özür dileriz” demişti.
Molinas: Karikatür de derginin kapatılması da üzücü
Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, bu karikatürün yayımlanmasına da derginin kapatılmasına da çok üzüldüğünü belirtti.
“Böyle bir karikatürün Türkiye’nin en eski mizah dergilerinden birinde çıkması çok üzücü. Bu karikatür maalesef ifade özgürlüğünün sınırlarını aşıyor. Çağdaş Avrupa standartların ifade özgürlüğünün yanındayız ancak inançlar ve değerler anlamında bunun kırmızı çizgileri olması lazım. Bu çizgi aşıldı. Musevilerin inançlarıyla amiyane tabirle dalga geçildi. Üstelik küfürlü bir terminoloji kullanılması çok üzücü.
“Ancak derginin kapatılmasını da çok üzücü. Yerinde bir karar değil, kapatmak çok radikal bir karar Karikatürü çizenin müeyyideye uğratılması en hakkaniyetli olanıydı. Derginin kapatılması ve insanların işsiz kalması çok üzücü.
“Türkiye’de her gün sosyal medyada ve yazılı medyada Yahudilere yönelik ırkçılık, ayrımcılık ve antisemitizm yapılıyor. Bu karikatüre verilen tepkinin bu gibi nefret söylem içeren içeriklere tepki uyandırma zili işlevi görmesini umuyorum."
Yayıncı: Kasti bir durum söz konusu
Yayıncı şirketin avukatı tarafından yapılan açıklamada şöyle dendi:
“Gırgır dergisinin son sayısında yayınlanan hoş olmayan karikatür nedeniyle yayıncı şirket Gırgır dergisinin kapatılmasına ve dergide çalışanların tamamının işten çıkarılmasına karar vermiştir. Bu karikatürün yayınlanması en başta toplumumuzu rahatsız ettiği gibi, yayıncı şirketi de çok rahatsız etmiştir. Karikatürün firmayı zor durumda bırakmak amacıyla kötü niyetli çalışan kişi veya kişiler tarafından yayınlandığını düşünüyoruz. Kasti bir tutum söz konusudur. Dini değerlerin aşağılandığı bu karikatür kötü niyetli bir tutumla çizilerek, yayıncı şirkete danışılmadan, adeta gizlenerek, son anda habersizce yayına verilmiştir. Bunu yapan çalışanlar dini değerleri aşağılamak suretiyle suç işlemiştir. Buna sebep olan çizer ve çalışanlar hakkında yayıncı firma olarak Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunacağız.”
Deniz Kestanesi: 25 kişiyi ekmeğinde eden yönetimi kınıyorum
Derginin yıllardır arka kapağını çizen Deniz Kestanesi, Twitter adresinden şu açıklamayı yaptı:
“Malum karikatür ve durum ile ilgili bir şeyler söylemek isterim. Mizahın ayrıştıran ve inciten değil, birleştiren ve mutluluk veren bir argüman olmasından yanayım. Malum karikatürü ve çizerini kınıyorum. Malum karikatür yüzünden 25 kişiyi ekmeğinden eden yönetimi ayrıca kınıyorum.10 yıldır arka kapağını çizdiğim Gırgır, bugün itibarı ile yayın hayatına son verdi. Ne yöneticisi, ne editörü, ne de o karikatürün çizeri olduğum halde popüler çizeri olduğum için beni tehdit edenlere akıl fikir diliyorum. 10 yıllık yolculuğumda beni okuyan, kıymet veren tüm okuyucularıma sevgiler. Sizinle birlikte olmak çok güzeldi. Ben başka mecralarda kırmadan, incitmeden, üzmeden çizmeye devam edicem. Başka mecralarda yeniden karşılaşmak dileğiyle.” (NV)
Gırgır mizah dergisi |
1972'de Oğuz Aral'ın mizah yönetmenliğinde yayına yayına başladı. İlk yıllardaki sloganı “Geçim derdini, can sıkıntısını, aşk yarasını, karı-koca kavgasını şipşak keser. Her derde devadır, gırgır da gırgır” idi. Bir dönem 500 bine ulaşan tirajıyla İlk önce Gün gazetesinin iç sayfalarından birinde Oğuz Aral tarafından hazırlanan dörtte bir sayfa boyutunda bir köşe olarak yayına başladı. Daha sonra okuyucunun ilgisi ve talebinin artmasıyla önce yarım sayfa, sonra tam sayfa, en son da gazete içinde arkalı önlü yaprak halinde ilave olarak verilmeye başladı. 13 Ağustos 1972’de, Gün gazetesi tarafından verilen ücretsiz ilave bir dergiye dönüştü. 1973’te Haldun Simavi’nin isteğiyle, bağımsız bir dergi oldu. Yayına başladığı ilk yılın sonunda dergi 45 bin satıyordu. 1978'lerde 280 binlere ulaşan Gırgır, 1981-1983 döneminde 500 bini bulan satışıyla Türkiye'de gelmiş geçmiş en çok satan mizah dergisi oldu. Türkiye mizah dergileri tarihinde bir ekol olmayı başardı. Farklı dönemlerde Gırgır’dan ayrılan çizerler çeşitli dergiler çıkardılar. 1978'de Engin Ergönültaş ve arkadaşları ayrılıp Mikrop'u çıkardılar. Mikrop kısa zaman sonra kapanınca çizerleri tekrar Gırgır'a döndü. 1985'te Tuncay Akgün, Mehmet Çağçağ ve bir grup çizer ayrılıp Limon'u kurdular. Limon daha sonra Leman'a dönüşerek en çok satan dergi oldu 1989’da, aralarında dönemin popüler isimlerinden Latif Demirci, Bülent Arabacıoğlu, Hasan Kaçan, Ergün Gündüz, Atilla Atalay, İrfan Sayar ve Abdülkadir Elçioğlu'nun da bulunduğu 20'den fazla Gırgır yazar-çizer dergiden ayrılarak Hıbır adlı yeni bir dergi çıkardı. Aynı yılın kasım ayında Gırgır Simavi Ailesi tarafından Ertuğrul Akbay'a satıldı. Bunun üzerine, editör Oğuz Aral, yanına hemen hemen bütün çizerleri alıp Gırgır'dan ayrıldı ve kendi imzasını taşıyan Gırgır'daki sevilen çizgi karakterden ismini alan Avni dergisini yayımlamaya başladı. Bu olay sonrasında Gırgır’ın tüm kadrosu değişti, popülaritesini yitirdi, tirajı düştü. Dergi 90'ların ortalarından itibaren kendi kadrosunu oluşturduysa da eski Gırgır'la alakası kalmadı. İsim hakkı gibi sebeplerden dolayı 1993'te kapanıp yeniden çıktı. 16 Mayıs 2015’ten itibaren Sözcü gazetesi ile bedava verilmeye başlandı. Kaynak: Wikipedia |