Giresun Kadın Platformu, Giresun Espiye ilçesindeki erkek şiddetini ve İran’da öldürülen Jîna Mahsa Amini’ye ilişkin Atatürk Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
"Yaşam haklarımızı almaya çalıştıklarının farkındayız"
Platform adına açıklamayı yapan platform üyesi Iraz Şükran Hindpak, 23 Eylül günü Espiye ilçesinde Nuri Çamur’un 3 kadını öldürdüğünü söyledi.
Hindpak, şöyle dedi: “Türkiye’de 2022 yılının ilk 9 ayı daha bitmeden 292 kadın öldürüldü. Kadınları öldürenlerin en başında eş, sevgili ve eski koca geliyor. Daha doğduğumuz andan itibaren babamız, ağabeyimizle başlayan erkek şiddeti sevgili, koca, siyaset hatta diyanetin açıklamalarıyla devam ediyor.
"Erkek egemen bir iklimde yaşayan kadınların kendi bedenleri, seçimleri hakkında konuşmasına dahi izin verilmiyor. Ancak suskun, yalnız ve çaresiz değiliz. Biz kadınlar idamın, hadımın çözüm olmadığını, yaşam hakkımızın fetvalarla kutsanarak bizden alınmaya çalışıldığının farkındayız.
“İran’da binlerce kişi sokaklara dökülüp bu cinayeti protesto edip, haklarını savunmaya, erkek adalete karşı direnmeye başladılar. Ancak protestolar sırasında da kadınlar erkek egemen devlet tarafından öldürülmeye devam ediyor. Kadınlar, başörtüsünü ve İslam şeriat rejimini istemediklerini ilan ediyorlar.
"Rejimin askerleri pervasızca ateş açmasına rağmen süren direniş ve cesaret bize ilham veriyor. İran’da şeriat yasaları kadınların zulüm içinde yaşamasına, yaşamlarına ket vurulmasına neden oldu. İdam edilen kadınlar var. Kadınlar bugün bu direnişi, her türlü cezayı göze alarak yapıyorlar. Giresunlu kadınlar olarak İranlı kadınların yanındayız."
Ne olmuştu?
Doğu Kürdistan'ın Sakız kentinden başkent Tahran'a akrabalarını ziyarete gelen 22 yaşındaki Mahsa Amini, erkek kardeşinin kullandığı aracı durduran ahlak polisince gözaltına alınmıştı. Kardeşine, nasihat edilip serbest bırakılacağı söylenerek götürülen genç kadının, gözaltına alındıktan iki saat sonra komaya girdiği ve kaldırıldığı hastanede öldüğü ortaya çıktı.
İran devlet televizyonu Amini'nin dövüldüğü iddialarını yalanlayarak, polisin genç kadını "nasihat etmek ve eğitmek" üzere karakola götürdüğünü ve orada kalp krizi geçirdiğini söyledi. Amini'nin akrabaları, kadının herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığını açıkladı.
Devlet televizyonu bir polis karakolunda Amini olduğu söylenen bir kadının oturduğu koltuktan bir yetkiliyle konuşmak üzere kalktıktan sonra yere düştüğünü gösteren güvenlik kamerası kayıtları yayınladı. Ancak, görüntülerden kadının Amini olduğu doğrulanamadı.
Amini'nin dövülerek öldürüldüğü yolunda sosyal medyada yayılan iddialarını reddeden Tahran emniyeti ise konuyla ilgili açıklamasında, "Ayrıntılı araştırmalara göre, Amini'nin araca alınması sonrasında ve tutulduğu karakolda fiziksel bir temas olduğunu" reddetti.
Ancak, İran'ın yarı resmi Fars haber ajansı, Mahsa Amini'nin ahlak polisince dövülmesi nedeniyle komaya girdiğini duyurdu.
VoA'nın haberine göre genç kadının karakolda ölümünü eleştiren sosyal medya yorumcuları arasında, sözünü sakınmamasıyla tanınan reformcu eski milletvekili Mahmud Sadıki, Ayetullah Ali Hamaney'i olayla ilgili kamuoyuna açıklama yapmaya çağırdı.
(EMK)