Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği (TAHUD), İstanbul'da sisteme geçilmeden önce sistemin uygulandığı illerden doktorların denetimlerini paylaştığı bir toplantı düzenledi. Derneğin web sitesinden toplantıda yapılan sunumlara ulaşılabiliyor.
Giresun'dan aile hekimliği uzmanı Dr. Ruşen Topallı hazırladığı sunumda deneyimlerini aktarıyor. Eski sağlık ocağından devraldıkları binada beş uzman hekimin bir arada çalıştığı aile sağlığı merkezinin kuruluşundan itibaren yaşadıkları sorunları ve çözümlerini aktarıyor:
* Hasta hasta kabule kimlik kartıyla başvuruyor. Bir hasta kabul görevlisi istihdam ediliyor. Programdan hastanın doktoru belirleniyor. Kabul sırasında doktorun bilgisayarındaki listeye giriyor. Misafir hastalar doktorlara dağılıyor. Başka bir aile hekimine kayıtlı hastalar kabul edilmiyor; yönlendiriliyor.
* Poliklinik saatleri doktorlarca belirlenerek ilan ediliyor. Örneğin 09.00-12.00 ve 13.00-16.30 şeklinde. Yarım gün cezaevi ziyareti, yarım gün de gezici sağlık hizmetleri için poliklinik hizmeti verilmiyor. İzne çıkan doktorun yerine diğerleri bakıyor. Merkeze gelemeyen hastalar için ev ziyaretleri yapılıyor.
* Günlük olarak merkezde poliklinik çalışması, gebe izleme, bebek izleme, aşılama, enjeksiyon-pansuman, 15-49 yaş kadın izleme, obezite takibi, ev ziyaretleri, verilerin gönderilmesi, cihazların kontrolü, yazışmaların yapılması, tıbbi malzeme tedariki, mali işler yapılıyor. İzleme çalışmaları doktorların performansını ölçmek için kullanılıyor.
* Doktorlara yapılan doğumlar bildiriliyor. Ebeler izleme yapıyor, gebeler programa giriliyor. Tetkik istendiğinde doktor doğrudan sağlık bakanlığına iletecek labaratuarlar da o sistemden alıp gerçekleştirecek. Merkezde Toplum Sağlığı Merkezi'ne ait birimde kan, idrar alınıyor, tahlil için götürülüyor.
* Elektrik, su, telefon, internet aboneliğini sorumlu hekim üzerine alıyor. Bina masraflarını da doktorlar kaşılıyor. Hekim başına 2 600 TL gibi bir ödenek veriliyor ancak bunun yarıya düşürülmesi planlanıyor. Bir muhasebeci tutuluyor. Devletten tahsis edilen -eski Sağlık Ocakları gibi- binalar için kira belirleniyor. Bina içindeki eşyalar için de kira alınıyor.
* Yönetmeliğe göre engelli tuvaleti ve girişi yapmak gerekli. Jenaratör de şart. Dört ayda doktorlar jenaratör için 800 TL harcama yapmış.
* Farklı bilgisayar programları var, hekimler birini satın alıp kullanıyor. Tüm veriler bilgisayar üzerinden alınıp veriliyor. Bakanlık sunucularının yavaşlığı şikayet konusu.
* Bakanlığın ödenekleri zamanında ve tam olarak ödeyeceğine güven duyulamıyor. Ödemelerle ilgili yönetmeliğin yıl sonunda yenilenmesi bekleniyor. (EÜ/EÖ)