Adını dinozorlar çağından beri yaşayan, barışın, umudun ve aklın simgesi olan ağaçtan alan Ginko Kitap, bilim dünyasından kitaplar ile yayıncılık dünyasına giriş yaptı.
Yayınevi Albert Einstein’in “Yaşamımdan Notlar” adlı kitabını Türkiye’de ilk kez yayınladı. Kitabı Kerem Cankoçak çevirdi. Einstein’in 67 yaşında yazdığı ve tüm eserleri içinde otobiyografiye en yakın olanı olarak değerlendirilen bu kitapta, yazarın özel hayatında insanlar ya da onların özel ilişkilerinden çok, evrensel sorunların meşgul ettiğini görme olanağı buluyor okur.
Ginko Kitap ayrıca editörlüğünü Dorion Sagan’ın yaptığı ve bilim dünyasında çığır açan isimlerden biri olan Lynn Margulis’in hayatını anlattığı “İsyankar Bilimcinin Yaşamı ve Mirası: Lynn Margulis” kitabını okuyucu ile buluşturdu. Erkek egemenliğinin hakim olduğu bilim dünyasında bir kadının bilimsel çalışmalarını yürütmenin yanı sıra bu egemenliğe karşı çıkışının hikayesi anlatılıyor bu kitapta. Kitabı Sibel Sevinç Türkçe’ye çevirmiş.
"Beşeri bilimler ile doğa bilimler arasındaki ayrımı azaltmak"
Gingko biloba adıyla bilinen ve kadim bir ağaç olan Ginko, dinozorlar çağından günümüze varolabilmiş, yüz yıllara hatta bin yıllara varan yaşlarıyla fosil ağaç olarak da nitelenen bir tür. Hiroşima’ya atılan atom bombası sonrasında küllerinden yeniden doğan, barışın simgesi olan Ginko ağacı gibi, Ginko Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kerem Cankoçak’un ifadesi ile “Beşeri bilimlerle doğa bilimleri arasındaki ayrımı azaltarak bilimi halka ve emekçi sınıfa yaymayı amaç”layıyor Ginko Kitap.
Ginko Kitap’ın şimdiye kadar okuyucu ile buluşturduğu kitaplar arasında Çağrı Mert Bakırcı’nın yazdığı “Evrim Kuramı ve Mekanizmaları” ve “Evrenin Karanlığında – Evrimin Işığı”, Steve Jones’in Levent Can Yılmaz tarafından çevirisi yapılan “Neredeyse Bir Balina”, Steven Rose’in yine Levent Can Yılmaz tarafından çevirilen “21. Yüzyılda Beyin” ve Charles Darwin’in Öner Ünalan tarafından çevirilen “Türlerin Kökeni” yer alıyor.
Nörobilim’den kimyaya bilim kitapları
Ginko Kitap Ekim ayı içerisinde de Hilary Rose ve Steven Rose’nin yazdığı “Nörobilim Zihnimizi Değiştirebilir Mi?” kitabını Meriç Öztürk çevirisi ile Lynn Margulis ve Dorion Sagan’ın “Doğan’ın Doğası - Göz Kamaştırıcı Gerçekler” kitabını Avni Uysal ve Gizem Uysal çevirisi ile, Peter Atkins’ın “Kimya – Kısa Bir Giriş” kitabını ise Ferhat Sarı çevirisi ile yayınladı.
Ginko Kitap, evrim kuramından, kaos kuramına, fizikten, matematike, kimyadan, moleküler biyolojiye, yapay zekadan, nöral ağlara, nörobilimden, büyük patlamaya kadar çok geniş yelpazede bilim kitapları yayınlamayı hedefliyor.
‘İki Kültür’ kitabının yazarı olan C.P.Snow’un, kitabın 1963 yılındaki ikinci baskısına eklediği ‘Üçüncü Kültür’ ile ilgili perspektiften yola çıkan Ginko Kitap amacını, “Üçüncü kültür ekolü doğrultusunda bilim ile halk arasındaki aracıyı kaldırarak en yeni ve derin düşünceleri meraklı okur kesimine ulaşabilir tarzda ifade etmektir” sözleriyle açıklıyor. (FD)