"İddialar gerçek gibi yazıldı"
Ghezali'nin avukatı Peter Athlin, "kamuoyunu Ghezali hakkında yanlış yönlendirdiği" gerekçesiyle İsveç devletinden tazminat talebinde bulunacaklarını açıkladı.
Müvekkilinin kamuoyuna bir suçlu gibi tanıtıldığını belirten Athlin, medyada kullanılan bilgilerin İsveç Dışişleri Bakanlığı'ndan ve İsveç istihbarat birimlerinden alındığını söyledi.
Athlin, "Ghezali hakkındaki haberlerde, ABD istihbarat birimlerinin iddiaları, gerçekmiş gibi yeraldı. Oysa, hiçkimse suçu kanıtlanmadıkça suçlu olarak teşhir edilemez, kamuoyuna tanıtılamaz. Medya kuruluşları da İsveç devleti de temel insan haklarını ihlal etti" dedi.
Basının ilgisi Ghezali'de
Öte yandan, Ghezali açıklamalarıyla ve arkadaşlarının hakkındaki yorumlarıyla gündemde yer almayı sürdürüyor.
Ghezali, bugün (Cuma) de İsveç'in küçük ama yabancı nüfusun yoğun olduğu bir kentinde, Örebro'da bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Hakkındaki suçlamaları bir kez daha yalanlayan Ghezali'ye İsveç basının da yabancı basının da ilgisi büyüktü.
Ghezali, ülkesine döndüğünden beri yoğun bir süreç yaşadığını, ailesine ve kendisine vakit ayıramadığını anlattı; bir an önce normal bir yaşama kavuşmayı, herkes gibi çalışmayı ya da okumayı istediğini vurguladı.
Basınla görüşmelerinde sakin ve durgun görünen Ghezali, dün (Perşembe) İsveç radyosunda katıldığı haber programında, işkence gördüğüne dair iddiaları karşısında Pentagon'un açıklama yapmak zorunda kalmasına da kahkahalarla güldü.
Arkadaşlarının yorumları
Öte yandan, Expressen gazetesinde Mehdi Ghezali hakkında yayınlanan bir haberde, Ghezali'nin arkadaşlarının yorumları da yer aldı.
Ghezali'nin Medine'deki İslam Üniversitesi'ne devam etmek üzere Suudi Arabistan'a gittiğini öne süren arkadaşları, üniversiteye giremeyen Ghezali'nin bir süre kendisiyle yaşıt bir grup öğrenci ile kaldıktan sonra İngiltere'ye geçtiğini savundular. Arkadaşları Ghezali'nin bir din okulunda okumak üzere Pakistan'a gittiğini ve buna çok şaşırdıklarını da belirttiler.
Habere göre arkadaşları, "Çünkü Pakistan'daki din okullarında İslam eğitim-öğrenimi, bizim inandığımız ve savunduğumuz İslamiyet'ten tümüyle farklı. Eğitim üniversite düzeyinde değil ve kesinlikle Suudi Arabistan'daki İslam Üniversitesi'nin bilimsel çalışmalarından uzak bir yapı" dediler.
Protestolar sürüyor
İsveç devletinin 500 bin krondan fazla masraf ederek Ghezali'yi devlet uçağıyla İsveç'e getirmesine yönelik protestolar ise, sürüyor. Medyaya ve ilgili devlet kurumlarına gönderilen 50'ye yakın elektronik posta ve mektupta, sert ifadelerin ve tehditlerin bulunduğu öne sürülüyor. (SN/BB)