Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği 20. Gezici Festival, 28 Kasım’da Ankara’da başlayan yolculuğunu 8 Aralık’ta tamamladı.
Ankara, Eskişehir ve Sinop’ta gerçekleşecek festivalde Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu’nun daveti üzerine son anda festival programına Kastamonu da dahil oldu.
Festival, dört şehirde toplam 15 bin 573 seyirciye ulaştı.
Dünya ve Türkiye sinemasının seçkin örneklerini izleme fırsatı yakalayan sinemaseverler, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla gerçekleşen galaların yanı sıra söyleşilere ve atölye çalışmalarına da katılma imkanı buldu.
Dört şehir, çok film
Ankara’dan yola çıkan festivalin Eskişehir durağındaki açılışı, Toz Ruhu filmiyle yapıldı. Filmin yönetmeni Nesimi Yetik, senaristi ve yapımcısı Betül Esener ile başrol oyuncusu Tansu Biçer, Eskişehirlilerle buluştu.
Tunç Şahin’in Karışık Kaset filmiyle başlayan Sinop gösterimlerinde Derya Durmaz’ın yazıp yönettiği kısa film Ziazan da gösterildi. Zeki Demirkubuz, Tayfun Pirselimoğlu, Erol Mintaş, Nesimi Yetik gibi yönetmenlerin yanı sıra oyuncular Derya Alabora, Ercan Kesal, Tülin Özen, Derya Durmaz ile senarist-yapımcı Betül Esener ve Tuncel Kurtiz’in eşi Menend Kurtiz, Gezici Festival’i Sinop’ta yalnız bırakmadı.
Gezici Festival 20’nci yılında bir ilki gerçekleştirerek, dönüş yolunda, Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ersoy Soydan’ın davetini geri çevirmeyerek Kastamonu’ya uğradı. Kastamonu Üniversitesi Medya ve İletişim Topluluğu'nun ev sahipliği yaptığı gösterimlerde, Tayfun Pirselimoğlu’nun Ben O Değilim ve Murat Düzgünoğlu’nun Neden Tarkovski Olamıyorum? filmleri öğrencilerle buluştu.
Sinemacılar izleyiciyle buluştu
Neden Tarkovski Olamıyorum? filminin yönetmeni Murat Düzgünoğlu; Ankara, Eskişehir ve Kastamonu’da seyircilerle buluştu. Filmin sanat yönetmeni ve yapımcısı Osman Özcan ile oyuncuları Vuslat Saraçoğlu ve Tansu Biçer de Eskişehir’de izleyicilerle bir araya geldi. Gösterimlerin ardından izleyicilerin sorularını yanıtlayan Düzgünoğlu, Gezici Festival’in kendisine eski İstanbul Sinema Günleri’ni hatırlattığını ve bu ruhu çok değerli bulduğunu söyledi.
Ben O Değilim’in yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu ve başrol oyuncusu Ercan Kesal, Ankara ve Sinop’ta festivale eşlik etti. Pirselimoğlu, Kastamonu Üniversitesi öğrencileriyle de bir araya geldi. Gezici Festival’in gediklilerinden biri olduğunu ifade eden Pirselimoğlu, “Festival gezdikçe ben de geziyorum. Kendimi festivalin bir parçası hissediyorum, en keyifle katıldığım festivallerden biri” diye konuştu.
Toz Ruhu filminin yönetmeni Nesimi Yetik ile yapımcısı Betül Esener; Ankara, Eskişehir ve Sinop’ta izleyicilerle bir araya geldi. Filmin başrol oyuncusu Tansu Biçer ise Eskişehirlilerle buluştu. 2006’da 12’nci Gezici Festival’de başlayan hikayesini anlatan Yetik, “Kısa filmim Annem Sinema Öğreniyor, kısa film seçkisindeydi ve izleyici ödülü almıştı. Sekiz yıl sonra, festivalin 20’nci yılına uzun filmimle konuk oldum. Bu beni çok mutlu etti” dedi. Esener de; “Son dönemde yaşanan baskılar ortada. Sinemadan ve sanat yapmaktan vazgeçmemek gerekiyor. Seyirciyle festivaller aracılığıyla buluşabiliyoruz. Vizyon olanağımız çok kısıtlı, çok az salon bulabiliyoruz. Festivaller olmasa birçok şehre gidemeyecek, seyirciyle buluşamayacağız. Gezici Festival sayesinde, Ankara, Eskişehir ve Sinoplu izleyicilerle buluştuk. Seyirciyle bire bir ilişki kurmak çok güzel” diye konuştu.
Tuncel Kurtiz'in belgeseli de festivaldeydi
Festival kapsamında seyircisiyle buluşan Balık filminin yönetmeni Derviş Zaim, Ankaralıların sorularını yanıtladı. Gezici Festival’in, özellikle sistemleşme, kurumlaşma bağlamında sorunların yaşandığı bir ülkede, 20 sene gibi uzun bir zamandır var olduğunun altını çizen Zaim, “Bu konudaki çabalar için herkese teşekkür etmek lazım, iyi ki varlar. Burada olmaktan dolayı çok mutluyum” diye konuştu.
Annemin Şarkısı filminin yönetmeni Erol Mintaş, Sinop’ta Gezici Festival ile birlikteydi. Filmin başrol oyuncusu Feyyaz Duman ise festivalin Ankara ve Eskişehir gösterimlerine katıldı. Gezici Festival’in kendisi için çok kıymetli olduğunu söyleyen Erol Mintaş, “Başladığından beri sürekli, ilgiyle takip ettiğim ve önemsediğim bir festival. Filmimin, festivalde gösteriliyor ve şehir şehir geziyor olması bana büyük mutluluk veriyor. Filmi, hem Sinop’ta hem de Karadeniz’de gösterime sokmayı çok istiyorduk ama sinema bulamamıştık. Filmin, festival vesilesiyle ulaşamadığımız şehirlerde gösteriliyor olması benim için heyecan verici” dedi.
Uzun yıllar Gezici Festival’e yol arkadaşlığı yapan Tuncel Kurtiz de yönettiği belgesel E5 Ölüm Yolu (1978) ile festival izleyicisiyle buluştu. Kurtiz’in eşi Menend Kurtiz de Gezici Festival’i 20’nci yılında yalnız bırakmadı. Ankara ve Sinop’ta festivale eşlik eden Kurtiz, ilgiyle izlenen belgesel için şunları söyledi: “Bu filmi çekmek için biri Noel’de, biri de yaz tatilinde olmak üzere Berlin’den İstanbul’a, hatta ikinci seferinde Tuncel ile son 10 yıldır yaşadığımız Kaz Dağları’na kadar bir yolculuk yapmışlar otomobille. Şimdi seyrettiğimde, o gün için ileri bulduğum, görüntü ve teknik olarak çok başarılı bir iş ortaya çıkardıklarını düşünüyorum.” (BK)