Ankara Sinema Derneği ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenecek Gezici Festival, 18. yolculuğunun gösterim programı belli oldu.
30 Kasım'da başlayacak festival 10 Aralık 2012 tarihinde son bulacak. Her yıl olduğu gibi Ankara'dan başlayacak olan festival, 30 Kasım-6 Aralık'ta Ankara'da, 7-10 Aralık tarihleri arasında ise Sinop'ta gerçekleşecek.
Festivalin bu yıl ki programında ise Dünya Sineması, Türkiye Sineması 2012 ile özel gösterim programı kapsamında gösterilecek olan Tuncel Kurtiz'in En Sevdiği Filmler, Savaşla Büyümek, Üretim Hatası ve Larry Jordan Toplu Gösterimi yapılacak.
Dünya sinemasından seçkiler
Festivalin bu yılki ''Dünya Sineması'' programında dikkat çeken önemli filmler bulunuyor. İspanyol yönetmen Antonio Mendez'in ilk uzun metraj filmi Orada Burada (Aqui Alla) Uzun üre ABD'de çalıştıktan sonra, ülkesi Meksika'ya dönen Pedro'nun iki kızı ile birlikte tekrar ABD'ye gitme mücadelesini anlatıyor. Sınır meselesi üzerinden, Pedro ve çocuklarının dramatik ve çarpıçı hikayesinin anlatıldığı Orada Burada Cannes'da Nespresso Büyük Ödülü'ne layık görülmüştü.
Dünya Sineması seçkisinde yer alan bir diğer film ise Cannes'da Altın Palmiye'yi alan dünyaca ünlü yönetmen Michael Haneke'nin son filmi Amour (Aşk). Amour seksen yaşlarında iki çiftin, yaşlarına rağmen birbirlerine olan bağlılıklarını ve aşklarını konu ediniyor. Yönetmenin aşk, yaşlılık ve ölüm üzerine çektiği film Altın Palmiye'nin dışında Cannes'da Fipresci Büyük Ödülü'nün de sahibi olmuştu.
Seçkide ayrıca Sang-ho Yean'ın uzun metraj animasyon filmi yer alıyor. Prömiyerini Cannes Film Festivali'n de yaptıktan sonra Türkiye'de ilk kez seyircinin karşısına çıkacak Domuzların Kralı (Dwae-ji-ui wang) uzun yıllar sonra bir araya gelen iki lise arkadaşının okul anıları üzerinden köpekler ve domuzlar metaforu çerçevesinde Güney Kore'deki sınıfsal yapıyı teşhir ediyor.
Srdan Dragojevic'in Berlin'de üç ödül kazandığı Onur Yürüyüşü'de dikkati üzerine toplayan filmlerden biri. Sırbistan'da yaşayan eşcinsellerin hayatta kalabilme ve kendilerini ifade edebilme çabalarının konu edindiği film homofobik ve eşcinsel karakterleri yan yana getirerek bir anlatım oluşturuyor. Komedinin başarılı bir şekilde kullanıldığı film Balkanlar'da ki homofobi ve ırkçılığı mizahi bir dille sorguluyor.
Dünya Sineması bölümünde ayrıca Peru'lu yönetmen Adrian Saba'nın ilk uzun mertaj filmi Temizlikçi ile Benh Zeitlin'in Cannes, Los Angles, Seatlle ve Sidney'de ödül aldığı ilk uzun metraj filmi Düşler Diyarı gösterilecek.
Türkiye sineması 2012
Festivalin Türkiye Sineması 2012 bölümünde ise ulusal ve uluslararası festival ve yarışmalar da ödül alan yönetmenlerin filmleri de gösterilecek.
Sinemalarda seyirci ile buluşan , Araf (Yeşim Ustaoğlu) Lal Gece (Reis Çelik), Babamın Sesi (Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan) Yeraltı (Zeki Demirkubuz) yanı sıra genç yönetmen Ali Aydın'ın Venedik Film Festivali'nde Genç Aslan Ödülü'nü aldığı filmi Küf'de yeralacak. Oğlunu kaybeden Basri'nin (Ercan Kesal) dramatik öyküsünü anlatırken minimal senaryo ve diyalogları başarılı bir şekilde kullanan yönetmen Ali Aydın, anne üzerinden anlatılan kayıp hikayerine farklı bir açıdan bakarak, baba figürü üzerinden oğlunu kaybeden bir adamın kişisel hikayesini konu ediniyor.
Seçkide ayrıca Derviş Zaim'in son filmi Devir de gösterilecek.
Gösterilecek filmlerin yanı sıra Zeki Demirkubuz, Reis Çelik, Derviş Zaim, Yeşim Ustaoğlu, Belmin Söylemez, Orhan Eskiköy, Zeynel Doğan ve Erdem Tepegöz de festivale katılarak seyirci ile buluşacak.
Tuncel Kurtiz'in Bir Daha Bir Daha İzlediği Filmler
Gezici Festival bu yıl ''Tuncel Kurtiz'in Bir Daha Bir Daha İzlediği Filmler'' başlığı altında, Türkiye Sineması'nın usta oyuncusu Tuncel Kurtiz'in en sevdiği filmlere yer veriyor. Kurtiz'in Gezici Festival için seçtiği beş filmin üçü Avrupa Sineması'ndan ikisi de Amerika Sineması'ndan.
Bu bölümde yer alacak Avrupa Sineması'ndan üç film siyasi otoritenin sorgulandığı filmlerden oluşuyor.
Luchino Vicconti'nin 1860'larda İtalyan aristokrasinin çöküşü ve burjuvazinin yükselişini, hayatları değişen bir prens ve köylü üzerinden anlattığı Leopar,
Elio Petri'nin polis cinayeti ile devlet otoritesini sorguladığı Her Türlü Kuşkunun Ötesinde Bir Yurttaş Hakkında Soruşturma,
İsviçreli yönetmen Alain Tanner'in 1960'lardan sonra bir araya gelen bir grup eski devrimcinin öyküsünü anlattığı 2000 Yılında 25 Yaşında Olacak filmleri ile beraber Amerika Sineması'ndan Bob Fosse'un All That Jazz ve Robert Altman'ın yönettiği Nashville müzikal filmleri de yer alıyor.
''Gezici Festival düzeni sorguluyor''
Bu yıl festival programında ''Üretim Hatası'' ve ''Savaşla Büyümek'' temalı bölümlerede yer veriliyor. İki uzun metraj ve iki kısa belgeselden oluşan Üretim Hatası bölümünde, kurumsal iş hayatının yanı sıra polisi ve otoriteyi sorgulayan filmler yer alıyor.
Festival Seyircileri, Üretim Hatası bölümünde Carmen Losmann'ın Öğün, Çalış, Güven, Rus yönetmen Andrey Gryazev'in Yarın adlı filminin yanı sıra Havai Fişekler ve Makine Adam belgesellerini de izleyebilecek.
Hollanda'dan çocuk filmleri
Festivalin Hollanda bölümde çocuk seyircilere Hollandalı yönetmenler Frodo Kuipers ve Arjan Wilschut'un canlandırmalarından oluşan bir seçki sunulacak. Kuipers'ın iki boyutlu el çizimi canlandırmalarıyla Wilschut'un çizdiği eğlenceli karakterleri ile beraber, çocuklara yönelik Canlandırma Atölyesi'defestivalin programında yer alıyor.
Gezici kitaplığa yeni bir kitap daha
Gezici Festival'in kapsamında yer alan Gezici Kitaplık bölümünde ise editörlüğünü Tül Akbal Süalp ve Burçe Çelik'in yaptığı, teknoloji ve sinema ilişkisini sorgulayan kitapta Devrim Yahut Vasat, Üretim, Deneyim ve Teknoloji makalelerinden oluşan oluşuyor.
Gezici Festival'in ilk yıllarından itibaren, her yıl hazırladığı eğlenceli ve özgün afişeri ile festivale katılan Behiç Ak'da bu yılda festivalde yerini alacak. (ED/HK)
*Ayrıntılı program için tıklayınız.