Gezi Parkı Direnişi ile ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüşen Taksim Dayanışması saat 13.30'da Ankara'da yaptığı basın açıklamasıyla Başbakanlık'a ilettiği talepleri kamuoyuna duyurdu.
Görüşmenin ardından Taksim Dayanışması adına konuşan Eyüp Muhçu "Gezi Parkı için referandum olmaz. Demokratik toplumlarda halkın sağduyusu dikkate alınır" dedi.
Talepler
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, hükümete iletilen talepleri şöyle sıraladı:
* Gezi Parkı, park olarak kalmalıdır. Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası adı altında ya da başka herhangi bir yapılaşma olmayacağını, projenin iptal edildiğine dair resmi bir açıklamanın yapılmasını,
* Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılmasına ilişkin girişimlerin durdurulmasını,
* Taksim Gezi Parkı’ndaki yıkıma karşı direnişten başlayarak halkın en temel demokratik hak kullanımını engelleyen, şiddetle bastırma emrini veren, bu emri uygulatan ve uygulayan, binlerce, insanın yaralanmasına, iki yurttaşımızın ölmesine neden olan sorumlular, başta İstanbul, Ankara ve Hatay valileri ile emniyet müdürleri olmak üzere tüm sorumluların görevden alınmasını,
* Gaz bombası ve benzeri materyallerin kullanılmasının yasaklanmasını,
* Ülkenin dört bir yanında direnişe katıldığı için gözaltına alınan yurttaşlarımızın derhal serbest bırakılmasını, haklarında hiçbir soruşturma açılmayacağına ilişkin açıklama yapılmasını,
* 1 Mayıs alanı olan Taksim ve Kızılay başta olmak üzere Türkiye’deki tüm meydanlarımızda, kamusal alanlarımızda toplantı, gösteri, eylem yasaklarına ve fiili engellemelere son verilmesini; ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.
Üç ölü, 4000 yaralı
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu ise 27 Mayıs'tan bu yana devam eden protestolarda polis şiddeti nedeniyle ölen ve yaralananların resmi sayısının açıklanmasını talep etti.
Kendi ellerindeki verilere göre, Ankara'daki Ethem Sarısülük'ün beyin ölümünün gerçekleşmesiyle birlikte üç kişinin öldüğünü açıklaıd. İstanbul, Ankara ve İzmir'de en az 2319 yaralı, Türkiye genelinde ise dört bine yakın yaralı olduğunu belirtti.
"Hakların önündeki engeller kaldırılmalı"
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Yükselen bu tepkinin içeriğinin; 'başta 3. Köprü, 3. Havaalanı, Kanal İstanbul, AOÇ ve HES'ler olmak üzere ekolojik değerlerimizin talanına ve güncel olarak Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu Tasarısına ilişkin itirazların, ülkemize ve bölgemize ilişkin savaş siyasetine karşı duruşun ve barış talebinin, alevi yurttaşlarımızın hassasiyetlerinin, kentsel dönüşüm mağdurlarının haklı taleplerinin, kadınların bedenleri üzerinde denetim kuran muhafazakar erkek politikalarına karşı yükselen sesin, üniversite, yargı ve sanatçılar üzerindeki baskılara karşı direncin, başta Türk Hava Yolu işçileri olmak üzere tüm emekçilerin hak gasplarına karşı taleplerinin, tüm cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı mücadelenin, yurttaşların eğitim ve sağlık hakkına ulaşımının önündeki tüm engellerin kaldırılması istemleri' olduğunu iktidar sahiplerine iletmek istiyoruz." (NV/ÇT)