Brezilya’da toplu taşıma ücretlerine yapılan zamların ardından başlayan protestoları konu alan ve Brezilya direnişine Gezi direnişinin penceresinden bakan “Aşk Bitti” belgeseli seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.
Brezilya’daki protestolarda dile getirilen “Aşk Bitti! Burası artık Türkiye olacak!” sloganının peşinden giden belgesel, izleyicileri São Paulo sokaklarına, meydanlarına, işgal evlerine; kısacası direnişin belleğinde yer etmiş mekânlara götürüyor ve farklı yaş, toplumsal cinsiyet grupları ve geçmişlerden gelen eylemcilerle tanıştırıyor.
Belgesel, ilk gösterimini İKSV tarafından düzenlenen 36. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Yarışması kapsamında 9 Nisan’da Beyoğlu Sineması’nda yapacak.
Filmin yönetmeni Mert Kaya’nın 2012 yılında Brezilya’da geçirdiği bir yılın ardından, Türkiye’ye döndüğünde deneyimlediği Gezi Direnişi ışığında Brezilya’ya dönmesinden yola çıkan ve kitlesel fonlama ve gönüllü çalışmalarla hazırlanan belgesel, bu anlamda bağımsız bir yapım olma özelliği taşıyor.
Ekip, “Belgesel izleyiciyi, korkmanın bulaşıcı olduğu bu günlerde, korkmamanın bulaşıcı olduğu o günleri hatırlamaya davet ediyor” diyor.
“Mücadele hafızamızı tazeliyor”
Belgeselde, Brezilya’yla bağı olan bir Gezi eylemcisi, izleyiciyi São Paulo’daki eylemcilerle tanıştırmadan önce, kendi hikayesini ve Gezi direnişini animasyonlar yardımıyla izleyiciye sunuyor.
Belgeselde bazen seyirciler Brezilyalı eylemcilerin hikayeleriyle baş başa bırakılırken bazen eylem görüntüleri ve televizyon haberleriyle kişisel anlatılar destekleniyor. Eylemcilerin anlatıları temsili demokrasi krizi, kent hakkı, neo-liberal dönüşüm temalarında ortaklaşıyor. Bu ortak temalar eylemlerin kişiselden toplumsala doğru ilerleyişinde organik bir geçiş sağlıyor.
Film tanıtımında şu ifadelere yer veriliyor:
“Brezilya’da ortaya çıkan mücadeleyi araştıran Aşk Bitti belgeseli, Türkiye’de Gezi Parkı eylemlerinden sonra yaşadıklarımızla her gün daha fazla bulanıklaşan mücadele hafızamızı dünyanın öbür ucunda yaşanan bir mücadeleye kulak vererek tazelemeye çalışıyor. Bulunduğumuz coğrafya ve siyasi bağlamın mücadeleyle elde ettiğimiz kazanımların üstüne örttüğü örtüyü, dünyanın öbür ucundaki seslere kulak vererek kaldırmayı hedefliyor.” (ÇT)