Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) öncülüğünde düzenlenen konferansta Gezi süreci akademik bir perspektif ile ele alınacak. Konferans bugün ve yarın Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ATK Sanatevi’nde gerçekleşecek.
“Toplumsal Eylem Retoriği” başlıklı konferansta konuşmacı olarak, Temple Üniversitesinden Herbert W. Simon, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve Gezi eylemliliklerinde edindikleri protesto deneyimlerini aktaracak olan aktivistler yer alacak. Açılış konuşmasını İLEF Dekanı Prof. Dr. Ruken Öztürk’ün yapacağı etkinlikte, Herbert W. Simon açılış bildirisini, ikinci günün sonunda ise Prof. Dr. Eser Köker kapanış bildirisini okuyacak.
Gezi eylemlerinin beş ayrı oturumda 14 farklı konu başlığı ile ele alınacağı konferans ile ilgili düzenleme komitesi üyesi Araş. Gör. Dr. İnan Özdemir Taştan, düzenlenecek etkinliğin akademik perspektif ile Gezi eylemlerinin ilk defa değerlendirileceği için önem taşıdığına vurgu yaptı. Haziran ayının sonundan beri bu konferansın düzenlenmesine yönelik çalışmalar olduğunu belirten Taştan, bu konferansın akademik perspektif ile alanda yer alan aktivistlerin deneyimlerini de bir araya getireceğini söyledi.
Konu başlıkları, katılımcılar
Konferansın Eser Köker moderatörlüğündeki bugünkü ilk oturumunda Nur Betül Çelik’in “Estetik Bir Deneyim Olarak Toplumsal Eylem: Rancière'i ‘Gezi’ ile Okumak”, Zafer Fehmi Yörük’ün “Gezi Pratiğini Habermas’ın Teorisi ile Okumak: İletişimsel Eylem ve Kamusal Alan’ın Geri Dönüşü”; Ayşen Uysal’ın “Gezi Protestolarının Eylem Repertuarı ve Protestocu Bilgisi”, İnan Özdemir Taştan’ın “Türkiye’de Protesto Retoriğinin Dönüşümü: 68’lilerden Gezi’ye Kırılmalar ve Devamlılıklar” başlıklı sunumları yer alacak.
Saat 14.45’te başlayacak Nur Betül Çelik’in başkanlığını yapacağı oturumda Can Irmak Özinanır, Nalan Ova, Halise Karaaslan Şanlı ve Gülden Gürsoy Ataman ile Hakan Ataman sırasıyla “Gezi Parkı, Penguenler ve Karşı-hegemonya olanakları”, “Toplumsal Hareketler ve Medya:Gezi Parkı Protestoları ve Ulusal Basında Alternatif Söylemler”, “Türkiye Büyük Millet Meclisinde "Gezi Parkı" Tartışmaları” ve “Yurttaşlığın Kıyısında: ‘#Gezi Direnişi’ndeki Hak İhlalleri Üzerine Düşünceler” konularını tartışacak. İlk gün video gösterisi ve Dolunay Genç ile Sevgi Türkmen’in “Tanıklıktan Özneye, Eylem İçinde Kamera” konusundaki söyleşisiyle sonlanacak.
Konferansın ikinci gününde Gülseren Adaklı’nın başkanlığında “Gezi Parkı Eylemleri ve Bir Direniş Yöntemi Olarak Mizah”, “Direnişin İmgesel Dili: Popüler Hafızanın İkon İmgeleri”, “Gezi Protestolarının Yeni Aktörleri: Bir Eylemlilik Biçimi Olarak Video-Aktivizm”, Aleviler Direniyor: Gezi Direnişi” başlıklı sunumlar Aysun Akan, Gülsüm Depeli, Ülkü Doğanay, İlkay Kara ve Bedriye Poyraz tarafından ele alınacak.
Konferans, Semra Topçu, Mustafa Kara, Önder Özdemir ve Ali Ekber Ertürk’ün katılımı ve Sevilay Çelenk başkanlığındaki “Eylemin Medyası: Deneyimler, Değerlendirmeler” başlıklı panelin ardından Eser Köker’in kapanış bildirisiyle sona erecek.
Ankara Üniversitesi İletişimliler Vakfı ve Heinrich Böll Stiftung’un da destek verdiği konferans, bu adresten de canlı olarak izlenebilecek.
Konferansın detaylı programını indirmek için tıklayın. (GK/BK