Bir grup aktivist anaakım medyanın suskun kaldığı ya da yönlendirmelerle yayınladığı haberlere karşı Türkiye’de yaşanan direniş sürecini yurtdışına doğru biçimde aktarabilmek ve sosyal medyadaki dezenformasyonu ayıklayabilmek amacıyla harekete geçti.
İnternetten istanbuldaneoluyor.com ve whatishappeninginistanbul.com’un yanısıra twitter’dan @istanbuldaneler ve @occupygezinews adresleri üzerinden yayın yapmaya başladı.
Doğru bilgi akışı
Gezi direnişinin uluslararası medyada zaman zaman “bira devrimi” gibi ifadelerle yer alması üzerine çalışma başlatan aktivistler uluslararası alanda sağlıklı bir haber kaynağı oluşturmayı ve Türkiye’de Gezi direnişi sürecinde doğru bilgi akışına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Kendilerine görgü tanıklarıyla konuşmadan haber yayınlamama, sadece birinci elden gelen bilgileri paylaşma gibi ilkeler belirleyen kolektif internet üzerinden çalışmalarını yürütüyor.
Türkiye’de Gezi direnişiyle beraber başlayan sürece dair güncel ve doğruluğu teyit edilmiş haberlerin aktarılmasını sağlamak amacıyla kurulan whatishappeninginistanbul.com ve istanbuldaneoluyor.com metin, fotoğraf ve videoların derlenip sunulmasının yanı sıra ağırlıklı olarak Facebook’ta ve Twitter’da öne çıkan ve direnişi temsil eden içeriklere erişime de olanak sağlıyor.
Sosyal medyanın yeri
Aktivistlerin oluşturduğu kolektif sosyal medyanın doldurduğu boşluğa dikkat çekiyor.
“Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 2012 yılı raporunda, ‘gazeteciler için dünyanın en büyük cezaevi’ olan Türkiye’de anaakım medya, İstanbul’dan tüm Türkiye’ye, oradan da dünyanın pek çok şehrine yayılan bu direnişi görmezden geliyor ve üç maymunu oynamakta hiçbir beis görmüyor.
“Son dönemlerde cereyan eden pek çok olaya karşı kendiliğinden yayın yasağı koymayı yeni bir habercilik ilkesi olarak benimseyen anaakım medyanın bu tavrı artık kabul edilemez.
“Bu noktada ortaya çıkan boşluğu doldurmada büyük rol oynayan sosyal medya, yurttaş gazetecilerinin de platformu olmuştur.”
Bilgi kirliliği
Anaakım medyanın, hükümetin uygulamalarına karşı verilen mücadelenin “kararlılıkla sürmesini sümenaltı ettiğini” ya da saptırarak aktardığını anlatan aktivistler, kendi ifadeleriyle “bu sürecin en önemli itici güçlerinden olan sosyal medyada da doğrulanmamış bilgilerin hızla paylaşıldığını” vurguluyor.
“Mevcut durumda bilgi kirliliğinden doğru habere erişmek bir hayli güçleşmiştir.
“Bu esnada hissedilen eksikliği kapatmak amacıyla kurulan, whatishappeninginistanbul.com ve istanbuldaneoluyor.com isimli platformlar, yurttaş gazetecilerden gelen doğrulanmış haberi paylaşmayı, kararlığının, direncin ve direnişin devam ettiğini duyurmayı kendine ilke edinmiştir.”
Tarihin kaydı
Bu platformların direnişin tarihinin kayıt altına alınmasına “bu ruhun süreklilik kazanmasına” da destek olacağını belirten kolektif, platformların direnişi hayatın her alanına yaymaya da katkıda bulunacağının altını çiziyor.
“Bu platformlar, 28 Mayıs’ta Taksim Gezi Parkı’nda başlayarak, merkezi bir politik örgütlenme olmadan İstanbul ve Türkiye’nin diğer illerine yayılan ve büyük bir dayanışma örneği gösteren protestoların yarattığı mücadeleyi devam ettirmek, ulusal ve uluslararası alanda Gezi Parkı Direnişi’ne dair yer ve zaman bilgisi teyit edilmiş metin ve görsel malzemeleri korumayı ve yaygınlaştırmayı, bu protestolara destek olan ve dayanışma sağlayan kişileri, markaları ve işletmeleri işaret ederek bu direnişi hayatın tüm alanına yaymayı amaçlıyor.” (YY)
Kolektifin açıklamasının İngilizce metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Fotoğraflar: Çiçek Tahaoğlu