Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Gezi Direnişi sırasında KESK’in çağrısını yaptığı grev ve iş bırakma eylemine katıldığı için haklarında soruşturma açılan Eğitim Sen’li 11 araştırma görevlisinden sekizine iki yıl kıdem durdurma cezası verildi.
Eğitim Sen İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı İsmet Akça bianet’e yaptığı açıklamada İletişim Fakültesi Dekanı Yusuf Devran’ın göreve geldiği günden itibaren sorunların arttığını, soruşturmaların da üniversitedeki baskıların uzantısı olduğunu söyledi.
Ankara’da Ethem Sarısülük’ü öldürmekle yargılanan polis Ahmet Şahbaz’a da 24 ay kıdem durdurma cezası verildiğini hatırlatan Akça “Türkiye’de adaletin geldiği yer bu. Sendika çağrısı ile yasal olan greve, iş bırakmaya katılanlarla gencecik insanın ölümüne yol açana aynı kararlar veriliyor” diye konuştu.
Grev ve iş bırakmanın yasal hak olduğunu belirten Akça hukuksuz olduğunu söylediği cezalara itiraz edeceklerini ve adaletin yerini bulması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
“Hizmet aksatma” cezası
Soruşturmalar “4 Haziran 2013 günü öğleden sonra yapılan sınav salonuna gitmeyip sınavların aksatılması” iddiasıyla açılmıştı.
Fakülte Yönetim Kurulu haklarında soruşturma açılan 8 araştırma görevlisinin Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin 9. maddesinin m ve t bentleri gerekçesiyle iki yıl kademe ilerlemesi durdurma cezası talebinde bulundu. Rektörlük bu talebi kabul etti. Hakkında soruşturma açılan diğer üç asistan hakkında karar henüz açıklanmadı.
Söz konusu maddeler “Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak” ve “Siyasal ve ideolojik amaçlar dışında olan boykot, işgal, işi yavaşlatma gibi eylemlere teşebbüs etmek veya kamu hizmetlerini aksatacak davranışlarda bulunmak” fiillerini içeriyor.
“Üniversitelerde Gezi fişlemeleri yapılıyor”
Soruşturmalara ve verilen cezaları “Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı ve Rektörlüğü’nün kendileri gibi düşünmeyenlere yönelik baskılarının uzantısı” olarak yorumlayan Akça, Gezi sürecinin de baskılarla alakalı olduğunu söyledi.
“Gezi’den sonra hükümet ağzıyla üniversiteler hedef gösterilmeye başlandı. Üniversitelerde çalışanların ‘Gezi’ye katıldı / katılmadı’ diye fişlendiğini biliyoruz. Marmara Üniversitesi’nde yaşananlar da bu fişlemelerin devamı.
“Yusuf Devran göreve geldiğinden beri sorunlar yükseliyor. Rektör de dekan da kendilerinden farklı düşünenlerin gitmesini ya da susmasını istiyor. Görüşmelerimiz sonuç vermiyor.”
Chomsky de soruşturmalara karşı imza vermişti
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) soruşturmalar açıldığında “soruşturma mekanizmasının araştırma görevlileri üzerinde psikolojik şiddet aracı olarak kullanılmasından vazgeçilmesi” için imza kampanyası başlatmıştı.
Kampanyaya aralarında Chomsky, Butler, Fraser, Löwy gibi isimlerin de bulunduğu toplam bin 431 kişi imza atmıştı. (BK)