Emniyet Genel Müdürlüğü, “Sırdaş Polis İhbar Noktası Projesi” adı altında ihbarcılığı mahallelere dek yayan bir proje planladı. Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği'nden (TODAP) Psikolog Baran Gürsel, bianet’e yaptığı açıklamada projeyi şöyle yorumladı:
“Gezi direnişi bütün olumsuzlukların ötesinde birliktelik ve güven yarattı. İnsanlar paylaşabildiklerini gördüler. Bu güçlenmenin kırılmaya çalışılması da beklenir bir şeydi.”
Projenin, mahalle sakinleri ve direnişçiler üzerinde ne gibi etkileri olabileceğini, projeyle ne amaçlanmış olabileceğini sorduğumuz Gürsel, şunları söyledi:
“İnsanlarda belirsizlik ve güvensizlik hali yaratılmaya çalışılır. Bunu da sürekli bir ‘ihbar edilirim’ korkusu izler.”
“Bunun yanı sıra belki görüntüde devlete bağlılık artmış görünür ancak yaşanılan bütün ortam güvensiz olunca, insanların toplumla bağları zayıfladıkça her şeyle bağları zayıflayabilir.”
“İnsanlar birbirilerini ihbar ettikçe kendilerini güçlü hissederler ama aynı zamanda kendileri de başkaları tarafından ihbar edilebilme ihtimaliyle yaşacaklardır, bu hayattaki tüm bağları zedeler.”
Gazetelerdeki haberlere göre, “Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı’nın başlattığı proje ile vatandaşın polise olan ihbarlarının arttırılması ve ihbar sistemine işlerlik kazandırılması amaçlanıyor.”
“Bu kapsamda, uygun görülen sokak, mahallelere yazılı ve aynı zamanda sesli ihbar kutuları yerleştirilmesi düşünülüyor.”
“Mahalle aralarına yerleştirilecek bu sistem sayesinde, bir suç işlendiğinde, insanlar ‘kimliğim tespit edilir mi?’ endişesi yaşamayacak. Bu sistem ile ister yazılı olarak, isterse de sesli olarak bu kutulara ihbarda bulunabilecek. Bu kutulara yapılan ihbarlar ise kesinlikle gizli kalacak. Projenin kısa bir zaman diliminde başlatılması hedefleniyor.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 19 Temmuz’daki konuşmasında, “Komşunuzu ihbar edin” çağrısı yapmıştı:
“Tencere tava kullanmak, mutfakta değil haaa, komşuyu rahatsız etmek suçtur. Bunları sizler yargıya taşıyacaksınız. Her şeyi devletten beklemeyin. Ses kirliliği çevreciliği tehdittir. İşte bütün bunlara karşı hep birlikte tedbirimizi alacağız. Kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yoktur.” (AS)
* "Sayın Muhbir Vatandaş" 12 Mart döneminde sıkıyönetim komutanlarının bildirilerinde kullanılan bir tabirdi. Aynı zamanda, "Muhbir Vatandaşlar" Başar Sabuncu'nun 1976 yılında tamamladığı, dört perdelik bir oyun.