Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın tutuklu, 15 kişinin ise tutuksuz yargılandığı Gezi davasının beşinci duruşması, 28 Ocak Salı günü Silivri Cezaevi Kampüsü'ndeki İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.
TIKLAYIN - 12 Barodan Gezi Davası Açıklaması: Adil Yargılamaya Dair Ümitlerimiz Azalıyor
TIKLAYIN - Osman Kavala'dan Mesaj: Adaletin Er ya da Geç Tecelli Edeceğini Umuyorum
Davada yargılanan 16 kişinin, Gezi Parkı Eylemleri'ni düzenleyen "tepe yönetim" oldukları iddia ediliyor.
Duruşma öncesinde bir video hazırlayan Kavala’nın Arkadaşları ve hak savunucuları, dayanışma çağrısı yaptı.
TIKLAYIN - Niçin Yargılanıyorlar, Gezi Niye Tekrar Gündeme Geldi?
“116 haftadır süren hukuksuzluk” denilerek başlayan videoda, “Nelerden yargılanıyorlar? Çekilmemiş film, kurulmamış tv kanalı, açılmamış banka hesabı, gidilmeyen ülkeler, yapılmayan toplantı, görüşülmeyen kişiler” diye seslenildi.
“Hukuka karşı çıkmayın"
Video, şu mesajla sona eriyor:
“Gerçeklere, vicdanlara, hukuka karşı inatla sürdürülen böyle giderse son AİHM kararına da karşı çıkarak Türkiye’nin adalet siciline kara bir leke olarak geçebilecek bu zorlamadan vazgeçin. Osman Kavala’yı serbest bırakın”
İddianameden detaylar
657 sayfalık iddianame 20 Şubat 2019'da hazırlandı ve 30. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
16 kişinin bulunduğu iddianamede, tüm isimlere "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme (TCK 312/2)" suçlaması yöneltildi.
İddianamede bulunan 16 kişi şöyle: Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi.
Diğer suçlamalar ise şöyle sıralandı: Mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi, İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanuna muhalefet, Nitelikli yağma (TCK 149), Nitelikli yaralama (TCK 86), 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nuna muhalefet.
Haklarında suçlama yapılan kişilerin Gezi direnişi eylemlerine 2011'den itibaren hazırlık yaptıkları ve 16 kişinin "tepe yönetim" oldukları iddia ediliyor.
İddianame 4 Kasım'da kabul edildi. İlk duruşma 24 Haziran 2019'da görüldü.
Ne olmuştu? Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 18 Ekim akşamı Antep'te Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Sabah Gazetesi, 24 Ekim tarihli sayısında Kavala'nın tutuklu ABD Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'la aynı dosya kapsamında sorgulandığını iddia etti. Aynı gün AKP Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kavala için şunları söylemişti: "STK temsilcisiydi, medya mensubuydu, güzel vatandaştı gibi güzellemelerle hedef saptırmaya çalışılıyor. "Başkonsoloslukta çıkan da o. STK mensubu dedikleri, Türkiye'nin Soros'u denilen kişinin havası çıktı meydana. Bağlantılar çıktı ortaya. Siz kime neyi yutturuyorsunuz ya? "Ve Taksim olaylarının arkasında bakıyorsunuz aynı kişi var. Bakıyorsunuz belli yerlere kaynak aktarımının arkasında bunları görüyorsunuz. Neyi yutturuyorsunuz?" İki haftalık gözaltı süresince Kavala'nın serbest bırakılması için aralarında İletişim yayınları, Tarih Vakfı, Yurttaşlık Derneği'nin de aralarında olduğu pek çok kurum, sivil toplum örgütü basın metni yayımladı. Kavala 1 Kasım'da 2017'de tutuklandı. Osman Kavala hakkında İş insanı, hak savunucusu. Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunu. 1982'den sonra Kavala Grubu'nda yönetici olarak çalıştı. Murat Belge'yle birlikte Türkiye'nin önde gelen yayınevlerinden İletişim Yayınları'nın kuruluşunda yer aldı. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center For Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. TESEV Yönetim Kurulu üyesi, Açık Toplum Enstitüsü'nde Danışma Kurulu üyesi, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi'nin destekçisi. 1957'de Paris'te doğdu. |
(EMK)