Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos'un FARC'la barış görüşmelerine başlanacağını söylemesine karşılık, FARC lideri Timochenko videolu bir basın toplantısıyla barış sağlanıncaya kadar masadan kalkmayacaklarını söyledi.
Timochenko "Kurbanlar ve aileleri adına 'barış için savaşacağız'. Bu yeni barış süreci, Amerika'mızdaki değişim rüzgarlarını temsil ediyor" diye konuştu.
FARC gerillaları da hazırladıkları müzik videosuyla 'Bu kez Havana'ya konuşmak için gittiklerini' söylediler. FARC ayrıca barış görüşmelerinde masaya oturacak temsilcileri de açıkladı.
Santos geçtiğimiz günlerde televizyonda yayınlanan konuşmasında barış görüşmelerinin Ekim ayında Norveç'te başlayacağını ve Havana'da devam edeceğini duyurdu. Columbiareports.com'un haberine göre, Küba'da gerçekleşen bir basın konferansında Luciano Martin Arango ve Jesus Santrich, Kolombiya hükümetiyle masaya oturacak FARC temsilcileri olacağı açıklandı. 1977'den beri FARC üyesi olan Arango, 1980'lerde La Uribe ile barış müzakerelerine de katılmıştı.
Barış Delegeleri arasında ordu generali jorge Enrique Mora Rangel, polis generali Oscar Naranjo, eski çevre bakanı Frank Pearl ve National Business Council of the Andes (And Ulusal Iş Konseyi) başkanı Luis Carlos Villegas da var.
FARC gerillaları hazırladıkları ve kendi sitelerinde yayınladıkları videoda geçen rap şarkısının sözlerinin Türkçe çevirisi şöyle:
"Havana'ya gidiyorum, bu kez konuşmak için
"Bizi arayan burjuvazi bizi yenmeyi başaramadı
"Havana'ya gidiyorum,
"Bu kez beni barış hakkında yalan söylemekle suçlayanlarla konuşmak için
"Havana'ya gidiyorum, ne kadar heyecanlı olduğumu bir bilseniz.
"Ulusumun geleceğini tartışmak için gidiyorum
"FARC yenilmedi çünkü bizim arkamızda halk var
"Ekmek için toprak istiyoruz ve normal olmak
"Sınırlarımız içinde kalan toprağın zenginleri
"Şehrin keşfeden açgözlülüğünü durdurun
"Ayağa kalkın sevgili dostlar
"Asla teslim olmak yok".
FARC nedir?
1960'larda Kolombiya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak ortaya çıkan FARC, Marksist-Leninist bir gerilla örgütü olarak köylüleri ve kırsalda yaşayan yoksulları temsil ettiğini iddia ediyor.
1980'lerde uyuşturucu ticareti nedeniyle Komünist Partisi'yle ilişkisi kesilen grup, Kolombiya hükümetinin özelleştirmelere son vermesini, gelir dağılımını iyileştirmesini, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) etkisinden çıkmasını savunuyor.
Örgüt, ABD'nin yanı sıra Kanada ve Avrupa Birliği'nce de "terörist" olarak niteleniyor. Örgütün 8 bin ila 16 bin kişilik bir gerilla gücü olduğu tahmin ediliyor. (RY/ÇT)