Dünya Çevre Günü nedeniyle Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Antalya Temsilciliği ve Yerel Yönetim Araştırma ve Eğitim Derneği (YAYED) Antalya Şubesi tarafından 3 Haziran'da düzenlenen panelde Antalya'da katı atıkların geri dönüşüm yöntemleri ve çöpten topladıkları katı atıkları satarak yaşamını kazanan geri dönüşüm işçilerinin sorunları tartışıldı.
"Geri dönüşüm teşvik edilmeli"
Muratpaşa Belediyesi Değirmenönü Kültür Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Topkaya, çöp depolama alanlarında ortaya çıkan metan gazının ozon tabakasına olumsuz etkisini azaltmanın en etkin yolunun geri dönüşümü teşvik etmek olduğunu söyledi.
Antalya'da çöplerin yüzde 30 kadarının cam, kâğıt ve plastik gibi geri dönüştürülebilir katı atık olduğunu kaydeden Topkaya, bu oranı artırmak için hem çöp çıkaran yurttaşların hem de çöplerin toplanmasından sorumlu yerel yönetimlerin daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Avrupa Birliği'nde katı atıklarının depolanarak bertarafının azaltılmaya çalışıldığını hatırlatan Topkaya, "Almanya'da yakın gelecekte depolama alanlarına organik atık kabul edilmeyecek. Yemek ve bahçe atıkları doğrudan kompost tesislerine gönderilecek" dedi.
"Gönüllü Çevrecileriz"
Antalya Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Sözcüsü Şevket Temel ise günün 24 saatinde çalışarak sokağa atılan katı atıkları çöp depolama alanı yerine geri dönüşüm fabrikalarına gitmesini sağladıklarını hatırlattı ve ekledi:
"Bizler ekmeğini çöpten kazanan gönüllü çevrecileriz. Biz de bu ülkenin evlatlarıyız ama yasalar bizi görmüyor."
2011 başında zabıta ve polisin tarafından çöp toplama araçlarına el konulduğunu, tutanak tutulmasını istediklerinde ise şiddete maruz kaldıklarını iddia eden Şevket Temel, iki ay çalışmayınca açlıkla yüz yüze kaldıklarını ve yaşadıkları sorunlara çözüm üretmek için dernek kurduklarını söyledi.
Dernek olarak tüm üyelere tek tip kıyafet, eldiven ve yaka kartı dağıttıklarını belirten temel taleplerini şöyle sıraladı:
* Yeni katı atık yönetmeliğinde bir madde ile yer almak isityoruz.
* El konulan araçlarımız geri verilmeli ve hukuk dışı uygulamalara son verilmeli.
* Çevre Bakanlığı'nın çevre bilinci eğitimlerinde bizim de geri dönüşüm sürecinin bir parçası olduğumuz vurgulanmalı.
"Ekolojik Sorun adliyelik oldu"
Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Av. Münip Ermiş de Muratpaşa Belediyesi'nin polis desteğiyle geri dönüşüm işçilerini döverek ekolojik bir sorun olan geri dönüşüm işini adli bir sorun haline getirmeyi başardığını söyledi.
"Sokağa atılan çöp sahipsiz bir maldır, herkes alabilir"
Belediye adına panele katılan Çevre Yüksek Mühendisi Serpil Eryiğit de sokak konteynerlerindeki çöpü azaltan geri dönüşüm işçilerinin belediyenin katı atık bertaraf maliyetini azalttığını söyledi. (HÜ/NV)