* Fotoğraf: İstanbul Geri Dönüşüm İşçileri Derneği.
İstanbul Geri Dönüşüm İşçileri Derneği, bugün İstanbul Beyoğlu'ndaki Kıvılcım Kültür Merkezi'nde bir basın açıklaması düzenledi.
Dernek, açıklamasında Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin "çok çabuk" unutulduğunu; ancak depremzedelerin yaşadığı sorunların hâlâ devam ettiğini söyledi.
Dernek, açıklamasında ayrıca bundan sonrası için nasıl bir yol haritası izleyeceğini de belirtti.
"İnisiyatifler sönümlendi"
Atık toplama depolarını olası İstanbul depremine hazırladıklarını söyleyen İstanbul Geri Dönüşüm İşçileri Derneği, yapacaklarını şöyle sıraladı:
"Depremin ilk günlerinde dayanışma için ülkece yaşadığımız seferberlik günleri geride kaldı. Ancak depremzedelerin acıları ve yaşadığı sorunlar hâlâ devam ediyor.
"Biz geri dönüşüm işçilerinin de içerisinde olduğu, birçok mahalli inisiyatifler ve dayanışmalar kuruldu. Bu dayanışmalar ile olası bir İstanbul depremi için ön alıcı önlemler hayata geçirilmeye çalışıldı. Ancak gelinen noktada bu inisiyatiflerin de sönümlendiğini görüyoruz.
"Biz geri dönüşüm işçileri örgütlü gücümüz İstanbul Geri Dönüşüm İşçileri Derneği öncülüğünde bu eksikliği görüyor ve bu konuda yapacağımız çalışmanın startını bu basın toplantısı ile veriyoruz. Bu doğrultuda yapacağımız çalışmalar şunlar olacaktır.
Atık toplama depoları
"Mevcut Atık Toplama depolarımızı deprem toplanma alanlarının yetersizliğini gözeterek olası bir İstanbul depremine hazırlık olarak tanımlanmış mevcut toplanma alanlarına eklemlenmesi çalışması yürüteceğiz.
"Başta belediyeler ve Valilik olmak üzere tüm yetkili kurumlarla bu yönde ortak bir plan hazırlamak için girişimlere başlıyoruz.
"Geri dönüşüm işçisi arkadaşlarımız beden gücüne dayalı bir iş kolunda çalışma yürütmektedir. Geri dönüşüm işçilerinin büyük çoğunluğunu gurbetçi olarak yaşamaktadır ve ailesi burada değildir. Ayrıca arkadaşlarımız büyük çoğunluğu konteynerlarda ve depolarda toplu olarak yaşamaktadır.
"Bu nedenle olası bir depremde önceliğini ailesine vermek zorunda kalmayacak ve topluca hareket edebilecek bir dinamiği içerisinde barındırmaktadır. Bu önemli dinamik deprem esnasında yaşanacak kaosta hızlıca ve toplu organize olabilme imkanını taşımaktadır.
Kan bağışı organizasyonu
"Ulaşabildiğimiz depolarda ikamet eden tüm toplayıcı arkadaşlarımızın kan guruplarını bilgisayar ortamında raporlayacağız ve talepler doğrultusunda kan ihtiyacı olan hastalara destek olmaya çalışacağız.
"Biz yoksulların payına düşenin enkaz altında ölmek, her ay sonunda kirayı ve faturaları nasıl ödeyeceğimiz kaygısı ile yaşamak, korkunç gıda enflasyonu yüzünden geçtik beslenmeyi nasıl doyacağımızı düşünmek olmasın istiyorsak;
"Artık sadece itiraz etmeyi aşan ve çözüm de üreten bir örgütlenme biçimi ve kültürü yaratmak zorundayız.
"Geri dönüşüm işçileri olarak bu bilinç ve sorumlulukla yeni bir döneme hazırlandığımızı buradan bizim gibi tüm yoksullara duyuruyoruz. Tüm yoksulları birbirimize güç vermeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."
(TY)