Trabzon'da Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi İsmail Cavga, bianet'e Trabzon'daki durumu, halkın tepkisini ve yerel basını anlattı.
"Çözüm İçin Müzakere, Barış İçin Eşitlik" kampanyası kapsamında Karadeniz'de temaslarda bulunan HDK heyeti, yarın sabah Trabzon'da olacak. Heyet, önceki gün gittikleri Sinop'ta bazı grupların saldırısına uğradı. Bugün de toplantılarına Samsun'da devam ediyorlar.
İsmail Cavga, sokakta insanlarla konuştuğunu, halk arasında HDK heyetine karşı bir olumsuz tepki olmadığını belirtirken, yerel basının ise yaklaşık 10 gündür yaptığı haberlerle nefret söylemi ürettiğini söyledi.
Cavga, heyetin toplantıları için kentte salon bulmakta zorlandıklarını anlattı.
Bir otel ile salonlarını kullanmak için anlaştıklarını söyleyen Cavga, yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Basında çıkan haberlerden sonra fikir değiştirdiler, 'Siyasi partilere açık değiliz' dediler. Biz de Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'yla görüştük, belediyenin salonunu kullanmak istedik. Ancak o da kitap fuarı dolayısıyla belediyenin salonunu kullanamayacağımızı söyledi. Oysa kitap fuarı o salonda yapılmıyor. Başka birçok boş salon var."
İşçilerin çadırı kaldırıldı
Cavga, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ile de güvenlik sağlanması konusunda görüştüklerini, yetkililer gerekli önlemi aldığı takdirde olumsuz bir olay yaşanmayacağını, tepkilerin engelleneceğini düşündüklerini söyledi.
Heyet, Trabzon'da önce sabah 10:00'da Valiliği ziyaret edecek. Ardından Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) salonunda bir basın açıklaması yapılacak.
Heyet, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nden yeni yılın ilk gününde işten çıkarılan 68 taşeron şirket işçisinden çadır açarak eylem yapan 15 işçiyle de bir buluşma gerçekleştirecek.
Karadeniz'den Güne Bakış isimli gazete ise dün "Rektörlüğün işçi eyleminin Kürt meselesiyle provoke edilmesinin önüne geçmek için eylem çadırını kaldırttığını" yazdı.
Karadeniz gazeteleri ne yazdı?
Karadeniz'den Güne Bakış gazetesi, 13 Şubat tarihli sayısında, Trabzon Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu'nun "Salon vermek zorunda mıyım?" şeklindeki konuşmasını birinci sayfasına taşıdı.
Haberde, "Gümrükçüoğlu'nun heyete yer bulma mecburiyeti olmadığını ima ettiği" yer aldı. Aynı habere göre, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de yerel basının tahrik edici yayınlar yaptığı yönünde bir açıklama yaptı.
Gazete Arena, 31 Ocak'ta "Barış yürüyüşü yapacaklarmış" başlıklı haberinde, MHP Samsun İl Başkanı Şaban Kılıç'ın sözlerine yer verdi. Haberde şu ifadeler yer aldı:
"Hükümetin başlattığı demokratik açılım çerçevesinde İmralı canisi ile yapılan görüşmeler devam ederken BDP'li milletvekilleri 19 Şubat'ta Samsun'da olacak. Şaban Kılıç, ziyarete tepki gösterdi ve 'tahrik etme girişimi' olarak niteledi."
Hedef Halk isimli gazete ise 1 Şubat'taki sayısında heyet için "Gelmesinler" başlığını attı. Heyetin ziyaretine, MHP'lilerin ve Ülkü Ocakları'nın tepki gösterdiğini yazan gazete, "ziyaretin gereksiz ve samimiyetten uzak bulunduğunu" ifade etti ve MHP'lilerin "Gelmesinler" yönündeki sözlerine yer verdi.
Gazetenin iç sayfalarındaki konuyla ilgili haberin başlığı ise "BDP'li vekillerin Samsun'a gelmesi çok manidar" oldu. Haberde, Samsun Ülkü Ocakları Başkanı Batuhan Örs'ün "gereksiz, zamansız" şeklindeki yorumlarına da yer verildi.
Yine Hedef Halk gazetesi, "Gelmeden geriyorlar" başlıklı haberinde Levent Tüzel'in açıklamalarının "şoke edici olduğunu" yazdı:
"BDP'liler daha gelmeden ortamı gerdi. Tüzel, 'Devlet yapmadıkça bir provokasyon olmaz' dedi."
Haberde Denge isimli gazetenin yazarı Alperen Carus da 18 Şubat tarihli "Karadenizliye ayar vermek" başlıklı yazısında, evleri işyerlerini bayrakla donatılması çağrısında bulunurken "Ahmet Türk olayında olduğu gibi birileri kendine mani olamayıp burunlarını kırsın falan da istemiyorum" diye yazdı.
Rize'de yayınlanan Nabız isimli gazetede yayınlanan 16 Şubat tarihli bir yazının başlığı da "Kürtçüler PKK isteklerini kabul etmemiz için Karadeniz'e geleceklermiş" oldu.
Trabzon'daki Taka gazetesinde yazan Harun Yavruoğlu da dün yayınlanan "Hoş gelişler ola" başlıklı yazısında şu ifadelere yer verdi:
"Düşünün Trabzon'a gelindi ve o şehit düşmüş evlatların; ağabeyleri, kardeşleri, ablaları ve ya diğer sevenleri sizleri olayların merkezinde görerek sataşır, hatta saldırır ise, bu kısa zamanda kitlesel bir eyleme dönüşür ise, barış süreci bundan çok zarar görür. Ola ki birdenbire iyimser hava yerini olumsuzluğa terk eder ve çok da yazık olur.
"O bakımdan provokasyonlara mahal verilmeyecek, kitleleri tahrik etmeyecek, barış ve kardeşliğe vurgu yapılacak olması bile yine de kaygılarımı hafifletmemektedir. Çünkü kardeşliği Trabzon ili bozmuş değildir."
Karadeniz İlkhaber gazetesi de dünkü Samsun ziyaretiyle ilgili, "BDP Ziyareti Samsun'da da Ortamı Gerdi" başlığını attı.
Hizmet gazetesinde yazan Ali Tiritoğlu da bugünkü "Türkiye'yle oynamayın" başlıklı yazısında şunları söyledi:
"Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli, İmralı süreci kapsamında Karadeniz turuna çıkan BDP milletvekillerinin, yaşadığı olayları değerlendirirken, ülkenin hassasiyetleriyle oynanmasına asla müsaade etmeyeceklerini belirtti." (AS)