Fotoğraf: csgroselarsiv
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nun çalışmaları hakkında detaylı bilgi almak üzere,
Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması talebiyle soru önergesi sundu.
"Başvurulara dair ne işlem yapıldı?"
Gergerlioğlu’nun soruları şöyle:
1- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna başvuru yapan kişi sayısı kaç? Bu başvuruların kaçı dönemlere ayrılmış şekilde milletvekilleri tarafından yapıldı?
2- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonuna yapılan başvuruların içeriği hangi hak ihlalleri iddiasını kapsıyor?
3- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde bu hak ihlali iddialarıyla ilgili kaç başvuru komisyonun yetkileri çerçevesinde incelenemez bulunarak reddedilmiştir veya başvurucuya olumsuz dönüş yapıldı?
4- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde yapılan başvurulara hangi işlemler yapıldı?
5- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde kaç başvuru sonucunda kişi ya da kurum tarafından hak ihlali yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır? Bu ihlal sonuçları neticesinde hangi işlemler yapıldı?
6- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde komisyon tarafından dönemlere göre kaç adet savcılığa suç duyurusunda bulunuldu? Bu suç duyurularının akıbeti ne oldu?
7- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde komisyon tarafından kaç adet yerinde inceleme yapıldı? Bu ziyaretlerin kaçında insan hakları ihlallerine rastlanıldı?
8- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde kaç alt komisyon kurulmuştur? Bu alt komisyonlara kaç yerinde inceleme talebi iletilmiştir? Bu taleplerin kaçı için yerinde inceleme yapıldı?
9- 24. Dönem, 25. Dönem, 26. Dönem ve 27. Dönemde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunun ihlalleri önleme ve ihlallere müdahale konusunda etkili bir komisyon olup olmadığıyla ilgili bir araştırma yapıldı mı?? Eğer bir araştırma yapılmışsa sonuçları ne oldu? Eğer bir araştırma yapılmamışsa böyle bir değerlendirmeye neden gerek görülmedi?
KEFEK hakkındaTBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 25 Şubat 2009'da kabul edilen 5840 sayılı Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kanunu ile kurulan komisyonu. Genel Bilgi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 5840 sayılı Kanun ile 2009 yılında kurulmuştur. Komisyon TBMM bünyesinde yer alan ihtisas komisyonların birisidir ve TBMM dışında bir tüzel kişiliği bulunmamaktadır. 5840 sayılı Kanun’da Komisyon’un görevleri ve yetkileri:
olarak sayılmıştır. Komisyon, görev alanıyla ilgili faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının çalışmalarından yararlanabilmekte ve gerekli gördüğünde uygun bulacağı uzmanların bilgisine başvurabilmekte ve Ankara dışında da çalışabilmektedir. Komisyon kendisine yapılan başvurular üzerine olduğu gibi, herhangi bir başvuru olmaksızın da gerekli gördüğü konularda inceleme ve araştırma yapabilmektedir. Ayrıca Komisyon üyeleri tarafından incelenmek üzere çeşitli konular gündeme getirilebilmektedir. Mevzuat Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kanunu Başvuru Usulü
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na başvuru hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız. *Bu bölümü İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Bilgi Bankası'ndan derledik. |