Siyasetçi ve yazar Haluk Gerger, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) seçimini Barack Obama’nın kazanmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede Obama’yı Bülent Ecevit’e benzetti.
“Alkışlarla ve büyük heyecanla iktidara gelen demokrasi umudu Ecevit’in döneminde yaşanan insan hakları ihlallerinin ardından ıslıklarla gittiğini hatırlayalım” diyen Gerger’e göre Obama George Bush kadar kapitalizmin temsilcisi.
“ABD’deki bütün adayların kampanyası değişim üzerinden yürütüldü. Bu tek başına bile çok önemli. Dünyanın en zengin, en güçlü, en büyük, en demokrat ülkesi olmakla övünen ABD’de insanlar hayatlarından memnun olmadıkları için değişim arzusu bu kadar güçlendi. Şayet insanlar bu durumdan memnun olsalardı oylar var olanı korumayı vaat edenlere giderdi. Oysa ki statükoyu korumayı vaat edenler bile değişim diyerek hareket ettiler.”
"Obama'nın seçilmesiyle ırkçılık ortadan kalkmıyor"
Bu arzunun ülkedeki hoşnutsuzluğun ve düzene karşı duyulan güvensizliğin göstergesi olduğunu düşünen Gerger Obama’nın seçimi bu hissiyat üzerinden kazandığını söylüyor.
“Bu sonuç ABD’deki ırkçılığı ortadan kaldırmadı, ırkçılık hâlâ var. Ama o hale geldi ki ırkçılar bile değişmek istedikleri için, düzenin değişmesi için, öfkeli ve çaresiz oldukları için bir siyaha oy verebildiler.”
Obama’nın vaat ettiği değişimin ‘kozmetik’ değişiklikler olabileceğini savunan Gerger “Ortadoğu ya da diğer sorunlara ilişkin yapacakları hakkında konuşmak için erken” diyor.
“Örneğin ülkedeki en sorunlu alanlardan biri sağlık hizmetleri ve sigortası. ABD gelişmiş ülkeler arasında dünyada evrensel sağlık sigortası olmayan tek ülke. Yani vahşi kapitalizm hâlâ sürüyor ve Avrupa hayretle izliyor. Yaklaşık 46 milyon insanın sağlık sigortası, 25 milyon insanın da yeterli sigortası yok. Türkiye’nin nüfusu kadar insan sokakta. Bu alanda küçük değişiklikler yapabilir ama göreceğiz ki Obama finans kapitalizmin, emperyalizmin yeni temsilcisi olarak sahnede.”
"Obama'nın destekçisi finans şirketleri"
ABD tarihinde en fazla bağışı toplayanın seçimleri kazandığını hatırlatan yazar Obama’ya en fazla bağışın finans sektöründen geldiğine dikkat çekti.
“Finans kapital Obama’yı parayla destekledi ve seçtirdi. Bu emperyalizmin temsilcisi olduğunun bir başka işareti. Dünyada yaşanan mali krizi çıkartanlar bu sefer Obama’yı seçtiler. Obama krizi çıkartanların, krizi çıkartanlarsa kapitalizmin esirleri. Bu açıdan baktığımızda değişim diye gelen Obama düş kırıklığı diye gidecek. Bu çok açık.Belki imaj sorunu yaşayan ABD’nin imajını düzelterek insanların gözlerini kamaştıracaktır. Ama ondan sonra gerçekler ortaya çıkacak.”
Gerger’e göre siyah olmak tek başına sorunları çözmüyor.
“ABD’nin genel kurmay başkanı Colin Powell da siyahtı, şimdiki dış işleri bakanı Condeleeza Rice da. İnsanlık, siyah olmaktan bir mucize bekleyecek kadar aklını yitirmiş değil.”
“Burjuva demokrasisi, seçimler at yarışı gibidir” diyen Gerger son olarak ABD başkanlık seçimin festivale benzetiyor.
“Bu at yarışı biter, festival sona erer ve sonrasında gerçekler ortaya çıkınca da düş kırıklıkları başlar.” (BÇ)