Yoğun tartışmalara ve tepkilere neden olan ve "Temel milli yararlara karşı hareket" başlığını taşıyan maddenin gerekçesinde, "Ermenilerin soykırıma uğradıklarının basın ve yayın yoluyla propagandasının yapılması" veya "Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesini istemek" örnek suçlar olarak sunulmuştu.
Yasa Meclis Komisyonu'nda ve Meclis'te görüşülürken maddenin gerekçesine yönelik basında ve Avrupa Birliği (AB) çevrelerinde itirazlar dile getirilmiş ve buna rağmen yasa, Meclis tutanaklarına da geçen gerekçesiyle birlikte aynen kabul edilmişti.
Ne var ki, özellikle AB çevrelerince dile getirilen eleştiriler dinmek bilmeyince, Adalet Bakanlığı, bu kez sessiz bir temizlik harekatını gündeme getirdi. Bakanlık, AB çevrelerine sunduğu yasa ve gerekçesinde 305. maddenin gerekçesindeki kimi ifadeleri temizledi. Kaldırılan ifadeler arasında şu satırlar da bulunuyor:
"Para, yarar veya vaat kabulü suretiyle bugün Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesi veya bu konuda Türkiye aleyhine bir çözüm yolunun kabulü için veya sırf Türkiye'ye zarar vermek maksadıyla, tarihsel gerçeklere aykırı olarak, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Ermenilerin soykırıma uğradıklarının basın ve yayın yoluyla propagandasının yapılması gibi..."
Bir önceki gerekçe Meclis tutanaklarında durmasına rağmen, Adalet Bakanlığı'nın hakim ve savcılara gönderdiği metinlerde de temizlenmiş gerekçeyi kullandığı bildiriliyor.
Adalet Bakanlığı'nın sözkonusu tasarrufunun ne denli hukuki bir geçerliliği olduğu ise tartışma konusu. Gerekçenin değişmesi için maddenin de değişmesi gerektiğini ileri sürenler bugüne değin madde üzerinde herhangi bir değişiklik önergesi verilmediğini, bunun Meclis'te görüşülmediğini, dolayısıyla da sonradan idari bir yolla gerekçede değişiklik yapılamayacağını dile getiriyorlar. (BB)