Sarıhan, Türkiye'de kadının toplumun her alanında erkekten geride olduğunu belirterek, genel eşitlik anlayışının ancak eşit durumda olanlar için koruma sağlayabileceğini savundu.
"Anayasa, TCK'ya da dayanak olacak"
Anayasa değişikliği çalışmalarında, 10. maddeye ilişkin düzenlemenin, kadın-erkek eşitliğini fiilen yaşama geçmesini sağlayıcı nitelikte olmadığını vurgulayan Sarıhan, 10. maddeye, "Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Devlet, cinsler arası eşitliği sağlamak için olumlu ayrımcılık dahil gereken her türlü önlemi alır" ifadesinin eklenmesini istedi.
Sarıhan, "Türkiye'de kadınların yasa önünde gerçekten eşit konuma sahip olmaları, fiili eşitlik ilkesinin açıkça Anayasa'da yer almasıyla sağlanabilir" dedi; Anayasa'da yapılacak değişikliğin Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yapılmak istenen değişikliğe temel oluşturacağına da dikkat çekti.
"Kadınların istemleri değil, AB dikkate alınıyor"
Hükümetin, eşit hak ve olanak istemini sadece Avrupa Birliği (AB) müktesebatını temel alarak gerçekleştirmeye çalışmasını da eleştiren Sarıhan, bu konuda atılan adımların dahi yetersiz olduğunu söyledi.
Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'nin dördüncü maddesine göre, sözleşmeye taraf devletlerin fiili eşitliği sağlamak için her türlü önlemi almak ve uygulamakla sorumlu olduğunu hatırlatan Sarıhan, "Taraf olduğumuz bu sözleşmeye uymak, etik bir sorumluluktur" dedi. (BB)