Oyuncu, yönetmen ve yapımcı George Clooney, Altyazı'nın Ocak sayısı için Ali Deniz Şensöz'ün sorularını yanıtladı.
Netflix yapımı "The Midnight Sky"ın yönetmeni ve başrol oyuncusu Clooney verdiği röportajda, "Barış da, tıpkı savaş gibi, süregiden bir mücadele gerektiriyor" diyor.
Clooney özetle şunları söylüyor:
"Hikâyeleri daha politik bir düzleme oturtmak için çabaladığım filmler oldu fakat The Midnight Sky bu anlamda daha ziyade 'toplumsal' diyebileceğim meselelerle ilgilenen bir film. (...) Dünyanın sonu meselesinin, çok kırılgan bir mesele olduğunu görmezden geliyoruz. İçimizde güçlü bir hayatta kalma güdüsü var, sanki yok edilemezmişiz gibi geliyor. (...) Dikkatli ve gayretli olmalıyız. Barış da, tıpkı savaş gibi, süregiden bir mücadele gerektiriyor."
Sinemada ev
Derginin Ocak 2021 sayısında ayrıca 'evimiz dünya' fikri etrafında şekillenen filmden yola çıkarak ev kavramının sinemadaki farklı yansımaları bir dosyada ele alındı. "Sinemada Ev" dosyasında, Kutlukhan Kutlu, 'Büyük Ev Nerede?' başlıklı yazısıyla yer alıyor. Sinemada şiirsel bir ev algısına vurgu yapan filmleri ele alan Kutlu, sayısız göçebelik serüvenine sahne olan sinemanın kendisinin de mobil bir 'ev ötesinde ev' olup olamayacağını sorguluyor.
Ahmet Gürata, Necati Sönmez ve Aslı Ildır bir evi mesken tutmanın kısıtlayıcı fiziksel koşulları içinden özgün ve ufuk açıcı sonuçlar çıkarmış belgesel örneklerini inceliyorlar.
Erman Ata Uncu'nun 'Kutu Kutu Evler' başlıklı yazısı, çok iyi bildiğimiz bir sinemasal imgeye, 'Amerikan banliyö evi'ne götürüyor. Selin Gürel, daha da tanıdık bir başka evi, 70'ler Yeşilçam klasiklerindeki 'aile evi'ni ele alıyor.
'Aile evi' kavramının karanlık yüzüne ise, Coşkun Liktor, Haneke'den Lanthimos'a ve Teksas Katliamı'na uzanan yazısıyla bakıyor.
Dosyaya yazılarıyla katkıda bulunan diğer isimler ise şöyle: Canan Balan, Eren Odabaşı, Enis Köstepen.
(AÖ)