Fotoğraf: General Kurilla (ortada), Mazlum Abdi (sağda) SDG karargahında/ANHA
ABD Dışişleri Bakanlığı Dubai Bölgesel Medya Merkezi'nde, habercilerle uzaktan basın brifinginde buluşan ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael "Erik" Kurilla, ABD'nin bölgede yürüttüğü ortaklık süreçleri üzerine yaptığı açıklamalar sırasında, Türkiye'nin olası "kara harekatı"na da değindi.
Kurilla: "Bir Türk istilası
konusunda çok kaygılıyım"
Kurilla, bir habercinin "DAİŞ'in hala bir tehdit olduğundan bahsettiğinize göre, Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye'nin Suriye'ye olası müdahalesi ABD'nin yeteneklerini ve DAİŞ ve bölgedeki diğer terörist gruplarla savaşma konusundaki erken uyarı cihazlarını ve sistemlerini ne ölçüde etkileyecek?" sorusunu şöyle yanıtladı:
"DAİŞ hala dışarıda bir tehdittir. Tekrarlarsam, kontrol altında tuttukları araziyi ellerinden aldığımız kanısındayım ancak ideoloji sınırsız ve kontrolsüz. Şu anda asıl meselem, Suriye'de uyguladığımız DAİŞ'i yenmeye yönelik operasyonlara sürdürebilmemiz.
"Bir Türk istilasını sordunuz. Bu konuda çok, çok kaygılıyım, çünkü bu, bölgeyi istikrarsızlaştırabilir ve ortağımız Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) [gözetim altında tuttukları] cezaevlerinden uzaklaştırabilir. Suriye'nin kuzeyinde yaklaşık 28 cezaevini gözetim altında tutuyorlar. [Harekat] buralardan çekilmelerine ve buraları riske atmalarına neden olabilir. Hatırlarsanız, geçen yıl Ocak'ta bir cezaevinden yaklaşık 4 bin DAİŞ mahpusu tutuklusu kaçmıştı.
"Bu ayrıca El Hol Kampı'ndaki güvenliği de riske atabilir. Dolayısıyla durumu yatıştırmak ve Türklerin bu saldırısını önlemek için yapabileceğimiz her şey önemli olacaktır."
Kurilla: "DAİŞ azalsa da
operasyonel yeteneklerini koruyor"
"Ortaklarımız SDG'yle birlikte daha geçen hafta bir dizi baskın düzenledik ve bir üst düzey bir lider de dahil olmak üzere çok sayıda DAİŞ eylemcisinin yakalanmasıyla sonuçlandı.
"Bu arada, Irak'ta, Irak güvenlik güçlerine DAİŞ'e karşı mücadelede danışmanlık vermeye, yardım sağlamaya ve kapasite geliştirmeye devam ediyoruz. Bölgesel olarak, DAİŞ yenilgiye uğratıldı ve geniş toprak parçalarını elinde tutamadı yine de DAİŞ bir tehdit olmaya devam ediyor ve Irak güvenlik güçleri DAİŞ liderliği üzerindeki baskıyı sürdürecek.
Kurilla gelecek hafta Irak ve Suriye'deki DAİŞ'i Yenilgiye Uğratma operasyonlarının "tam bir özetini yayınlayaca[klarını] söyledi. "Operasyonların, baskınların, gözaltıların ve öldürülen DAİŞ ajanlarının tam çetelesi"ni vereceklerini duyurdu: "Ortaklarımızın DAİŞ'e karşı gerçekleştirdiklerinin tam boyut ve kapsamı, bence, bazıları için biraz göz açıcı olacak," dedi.
"Üç DAİŞ var"
Kurilla DAİŞ'in Irak ve Suriye'de önemli ölçüde azalmış olsa da, grup bölgede operasyon yürütme kabiliyetini koruduğunu ve "grubun bölge dışına saldırma arzusu olduğunu bil[diklerin] açıkladı. "DAİŞ'i üç kategoride görüyoruz" dedi..
► "Birincisi, genel olarak DAİŞ. Bu, şu anda mücadele içinde olduğumuz mevcut DAİŞ lider ve savaşçıları kuşağı. Yeteneklerini önemli ölçüde azaltmış olsak da, aşağılık ideolojileri sınırsız ve sınırsızlığı sürüyor."
► Sonra, gözetim altındaki DAİŞ var. Bunlar, Suriye'deki gözaltı kamplarındaki yaklaşık 10 bin DAİŞ savaşçısı ve Irak'taki gözaltı merkezlerindeki yaklaşık 10 bin savaşçıdan oluşuyor. Suriye'deki SDG ortaklarımız bu kampları güvence altına alıyor.
► Son olarak, yeni DAİŞ kuşağı var. Bunlar, El Hol Kampı'nda telkin altına alınma tehlikesiyle karşı karşıya 25 binden fazla çocuktan oluşuyor. Kamptaki bu çocuklar DAİŞ'in radikalizasyonunun başlıca hedefi. Kamptaki korkunç koşullar onları DAİŞ ideolojisine karşı daha da duyarlı hale getiriyor. Yüzde 90'ından fazlası çadırlarda yaşayan kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 56 bin sakiniyle kamp, insanların çektiği acıların alev aldığı nokta.
Koalisyonun kısa vadeli hedeflerinden biri, kampı tüm sakinler için daha güvenli hale getirmek ve DAİŞ'in onlar üzerindeki etkisini azaltmaktır. Kamp yönetimi, SDG ve kampın güvenliği bunu artırılmış kuvvet koruma önlemleri yoluyla yapıyor. CENTCOM, kamptaki koşulları iyileştirmek için gayretle çalışan bu güvenlik güçlerini desteklemeye odaklanmaya devam ediyor. Bu, DAİŞ'in kalıcı yenilgisini güvence altına almak için kritik öneme sahip. Grubun yeniden canlanmasını önlemeye kararlıyız.
Kurilla: "Uzun vadeli hedef: DAİŞ
tutuklularının geldikleri ülkelere gönderilmeleri"
CENTCOM Komutanı, asıl uzun vadeli hedeflerinin kamplarda tutulanların "ülkelerine geri gönderilmesi, rehabilitasyonu ve çıktıkları ülkelerine yeniden entegrasyonu" olduğunu açıkladı.
"El Hol'de birlikte çalışmak, DAİŞ'in kalıcı yenilgisini sağlamak üzere süre giden işbirliğimizin bir uzantısıdır."
(AEK)