Genelkurmay Başkanlığı'nda hazırlandığı iddia edilen ve hükümet aleyhine "kara propaganda" yaptığı belirtilen internet andıcı soruşturmasında Genelkurmay, Albay Dursun Çiçek'in sorumlu olduğunu belirtirken, Çiçek her şeyin emir komuta zincirinde yapıldığını söylüyor.
Nisan 2009'da dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız'ın onayıyla hazırlanan bir andıçla, 430 internet sitesinin "bölücü, irticai, aşırı sol, milliyetçi" gibi nitelendirmelerle fişlendiği ortaya çıkmıştı. Andıçta, Genelkurmayın 42 siteyi de "psikolojik hareket" amaçlı kurduğuna yer veriliyordu.
Radikal'in haberine göre, özel yetkili savcılığın sorusu üzerine Genelkurmay Başkanlığı 13 sayfalık raporla birlikte gönderdiği yanıtında söz konusu sitelerin her birinin o görevde bulunan kişilerin sorumluluğunda olduğunu belirtti.
Genelkurmay'ın raporunda "sorumlu'" diye sözünü ettiği kişilerin başında Albay Çiçek geliyor. Çünkü Çiçek, 'internet andıcı'nın hazırlandığı dönemde Bilgi Destek Daire Başkanı'ydı.
Genelkurmay'ın raporu üzerine Savcı Kansız, Çiçek'e Genelkurmay'ın gönderdiği bilgileri sordu. Çiçek, 8 Haziran'da verdiği ifadesinde, Genelkurmay'ın açıklamasını kabul etmeyerek, her işin emir komuta zinciri dahilinde yapıldığını söyledi.
Soruşturma kapsamında dün (15 Haziran) Savcı Cihan Kansız'ın çağrısı üzerine Tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı ile Korgeneral Mehmet Eröz da ifade verdi. Generallerin ifadelerinde suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.
Soruşturmanın bundan sonraki aşamasında Savcı Kansız, ifadelerini alması gereken personeli soruşturduktan sonra iddianamesini hazırlayacak ve mahkemeye sunacak. Mahkeme kabul ettiği takdirde dava açılacak.
İnternet andıcı neydi ?
"İrticayla Mücadele Eylem Planı" adlı belgeyi ihbar mektubuyla savcılara gönderen muhbir, Kasım 2009'da elektronik posta yoluyla ikinci bir mektup yollamış ve Genelkurmay'ın psikolojik harekât faaliyetleri çerçevesinde 42 internet sitesi kurarak, 'kara propaganda' yaptığını belirtmişti.
Adli Tıp, ilk ihbar mektubunda yer alan orjinal belgenin altında bulunan imzanın Albay Dursun Çiçek'e ait olduğunu teyit etti.
İhbardan sonra o dönem Ergenekon soruşturmalarını yürüten Savcı Zekeriya Öz, YAŞ toplantısının yapıldığı sırada Orgeneral Iğsız'ın da bulunduğu 19 kişiyi ifadeye çağırdı. Şimdiye kadar olan süreçte çok sayıda asker ifade verdi. Ancak tutuklanan olmadı.
IP numaralarının sahibi olan Milli Savunma Bakanlığı, "Genelkurmay istedi, biz de onların adına IP adreslerini aldık" derken, Genelkurmay "Başbakanlık'ın bilgisi vardı" dedi. Başbakanlık yalanladı. Genelkurmay direktifin 2000'de verildiğini, sitelerin 2007'de açılıp daha sonra tümden kapatıldığını öne süren ikinci bir açıklama yapmıştı. (NV/ŞA)