Kanal A'daki "Görüş Farkı" programına katılan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Genelkurmay'ın Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'a doğrudan bağlı olmadığını, sadece Başbakan'a karşı "sorumlu" olduğunu, bunun demokrasi açısından bir ayıp olduğunu söyledi.
Bozdağ, konunun yeni anayasa görüşmelerinde ele alınacağını ve Genelkurmay'ı Milli Savunma Bakanlığı'na bağlamak istediklerini belirtirken askeri yargı meselesine de değindi, "Devlet bir taneyse yargı da bir tanedir. İki tane yargı olmaz" dedi.
Bozdağ, Genelkurmay'la hükümet ilişkileri üzerine şunları söyledi: "Genelkurmay, Başbakan'a ve 'Başkomutanı' olan Cumhurbaşkanı'na bağlı değil. Sadece Başbakan'a karşı sorumlu. Bağlılığın olmadığı yerde sorumluluk ne kadar olur? Bu, demokrasi açısından bir ayıptır. Bu ayıbın uzlaşma zemininde düzeltilmesi, demokratik devletlerde olması gereken yer neyse onu temin etmek hepimizin görevidir."
Askeri Yargı tartışılmalı
Bozdağ'ın açıklamalarını bianet'e yorumlayan Yıldız Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Yrd. Doç. İsmet Akça Türkiye'de demokrasi açısından askeri yargı sisteminin ciddi bir sorun olarak varlığını koruduğunu ve bu konuda mutlaka adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Akça, 2010'da yapılan Anayasa Referandumu'yla askeri yargı sisteminin sınırlarının daraltılması konusunda bir gelişme kaydedildiğini, ama bunun yeterli olmadığını belirtti, Bozdağ'ın açıklamalarının askeri yargının tamamıyla kaldırılmasına işaret etmediğini söyledi.
"Askeri yargı, dünyanın birçok demokrasisinde var. Ancak görev alanı, Türkiye'de olduğundan çok daha dar. Askeri yargının alanı dar, çok iyi belirlenmiş disiplin suçlarıyla sınırlı olmalıdır. Ve askeri yargı, bu disiplin suçlarına bakmak için olmalıdır.
''Muhtemelen Bozdağ'ın bahsettiği, yargıda Yargıtay'ı muadili Askeri Yargıtay ve Danıştay'ın muadili Askeri Yüksek İdare Mahkemesi olması. Bu tarz paralel yargı örgütlenmelerine demokrasilerde gerek yoktur.
''Askeri yargılama da, askeri hâkimler tarafsız kalmakta zorlanabilir, bağımsız değildir. Hiyerarşi sorunu vardır; üst rütbeler yargılanamaz. Bu yüzden sınır olabildiğince dar olmalı, disiplin suçlarının dışına taşmamalıdır. 2010'da yapılan referandumla birlikte gelişme kaydedildi, sınır daraldı. O daralma sayesinde şu an askerler sivil mahkemede yargılanabiliyor. Ancak yeterli değil." *
"Genelkurmay 1960'da bağımsız oldu"
Akça, Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmasının doğru olacağını söyleyerek, "Genelkurmay, 1960 darbesinden sonra bağımsız kaldı, olması gereken tekrar bakanlığa bağlanmasıdır" dedi. (IC/ŞA)
* 12 Eylül 2010'daki referandumla birlikte Anayasa'nın Askeri Yargı'yla ilgili 145. maddesinde değişiklik yapılmıştı. Değişikliği görmek için tıklayın.