Van Cumhuriyet Savcılığı'nın iddianamesinde, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bazı subaylarla ilgili bölüm, askeri yargının yetki alanına girdiği için Genelkurmay'a gönderilmiş, Genelkurmay Başkanlığı da dünkü açıklamasında, soruşturma açılmasına gerek olmadığına karar verildiğini duyurmuştu.
Milliyet gazetesinin haberine göre, Genelkurmay, Adalet Bakanlığı'ndan, Savcı Ferhat Sarıkaya, Başsavcı Vekili İbrahim Özer ile Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan hakkında "görevi kötüye kullanma ve yetki aşımı" iddialarıyla işlem yapmasını da istedi.
Yurdatapan: Yargıyı etkileme yürütmeden gelebilir
Yurdatapan, Genelkurmay açıklamasının yargıyı etkileme anlamına geldiğini de söyledi.
"Bireylerin böyle konularda görüş bildirmeleri, yargıyı etkileyemez. Zaten yeni Ceza Kanunu'nun ( TCK ) 288. maddesi, yargıyı yürütmenin müdahalesinden korumak amaçlıdır. Türkiye'de yürütmenin en güçlü kanadıysa, ne yazık ki sivil iradeyi hiçe saymaya alışmış olan 'elinde silah tutan güçlerdir'."
Genelkurmay: Herkes yargılanmalı
Genelkurmay Başkanlığı, basın açıklamasında, iddianamenin "maksadını aşan, hukuki olmaktan çok siyasi içerikli, bazı mensuplarını hedef alarak Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yıpratmaya yönelik" olduğunu ifade etti ve "öncelikle anayasal sorumluluğu olanların tavır almaları, bu saldırıyı bütün yönleriyle ortaya çıkarmaları ve arkasındaki çarpık zihniyetin temsilcilerini makam, statü ve konumları ne olursa olsun kamuoyuna açıklamaları ve haklarında işlem yapmaları gerekmektedir" dedi.
Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanmasından ve Yaşar Büyükanıt'ın bombalama olayının sanığı Astsubay Ali Kaya'yla ilgili " Tanırım, iyi çocuktur " demesinin ardından, hak savunucuları da, olayın aydınlanabilmesi için "sivil veya asker, herkes yargılanabilmeli" demişlerdi.
Yurdatapan, Genelkurmay'ın açıklaması için "Ne denebilir ki? Mantık duruyor" dedikten sonra ekledi:
"Böyle bir gerekçeyle o savcının cezalandırılmasını istemek, 'hiç kimse işimize karışmasın, karışmaya kalkanın da ağzını payı verilsin' anlamına geliyor.
"Bir savcı yürütmekte olduğu soruşturmada yüzeydeki sanıkların arkasında daha güçlü bir örgütün varlığını görmüş ve görevini yerine getiriyor. Kafasının içinde başka hangi amacı taşıyıp taşımadığını, ancak müneccimler bilebilir."
Kretschmer: Askeriye üzerindeki sivil denetim artmalı
Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye temsilcisi Hans Jörg Kretschmer de, dün yaptığı bir konuşmada, "Askeriye üzerinde, hükümet ve meclis denetiminin artırılması konusunda atılması gereken adımlar var" demiş, silahlı kuvvetler bütçesinin denetime açık, şeffaf hale getirilmesini beklediklerini de söylemişti.
Kretschmer, Şemdinli iddianamesi ve Genelkurmay açıklamasıyla ilgiliyse, başlatılmış adli bir süreç konusunda görüş belirtemeyeceğini söylemişti. (TK/EÖ)