Genelkurmay, Gazze'yi bombalayan pilotların Konya'da eğitildikleri iddiaları üzerine bugünkü haftalık basın toplantısında, "Hiçbir ülkenin pilotuna özel bir eğitimi programı uygulanmıyor" dedi.
Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, İsrail hava kuvvetlerinin Konya’da her yıl dönemler halinde yapılan Anadolu Kartalı tatbikat programına katıldığını söyledi. ntvmsnbc'nin haberine göre Gürak şu açıklamayı yaptı:
"Tatbikatlar Türk Hava Kuvvetleri’nin planladığı senaryo kapsamında diğer katılımcı ülkelerle icra edilmekte olup hiçbir ülkenin pilotuna özel bir eğitimi programı uygulanmamakta, hakiki mühimmat atışı yaptırılmamaktadır. İsrail hava kuvvetleri de her seferinde ortalama 10 adet uçakla yılda bir periyot olmak üzere sadece beş kez bu tatbikata iştirak etmiştir."
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) sözcüsü Tayfun Mater açıklama üzerine Genelkurmay'ın "Gazze'yi bombalayan pilotların bu yıl yine gelip gelmeyeceğini açıklamasını" istedi. Küresel Bak İsrail'in Gazze'ye saldırısını başlattığı 27 Aralık'tan hemen sonra İsrail-Türkiye askeri işbirliğinin durdurulmasını isteyen savaş karşıtı kuruluşlardan biri.
İsrail pilotları geniş alanda uçabilmek için Konya'ya geliyor
Konya Karapınar'daki uçuş alanı, 200 kilometre boyunda 15 kilometre eninde. İsrail'de alçak uçuşa elverişli böyle bir hava sahası yok. Türkiye'yle İsrail arasında 23 Şubat 1996 tarihli bir askeri eğitim ve işbirliği anlaşması var.
Gürak'ın bugün verdiği bilgiye göre, bugüne kadar Anadolu Kartalı tatbikatlarına aralarında İsrail, ABD ve bazı Arap ülkelerinin de yer aldığı 11 ülke katıldı.
Hürriyet'te Özgür Ekşi'nin haberine göre, yılda dört kez düzenlenen tatbikatın bu yılki ilk dönemi nisan sonu ya da mayıs başında gerçekleştirilecek.
Anadolu Kartalı eğitimlerinin resmi askeri bilgilerine göre, İsrail bu taktik eğitimlere Haziran 2001'de, 2003'te üçüncü tatbikatına, 2004'te ikinci tatbikatına, 2005'te dördüncü tatbikata ve son olarak 2008'de üçüncü tatbikata katıldı. Resmi bilgilere göre, bu taktik eğitimlerin amaçlarından biri "savaş pilotlarını zafer için eğitmek."
Uçuş başına 25 bin dolar
Ekşi haberinde, Türkiye'nin diğer ülkelerden uçuş başına 25 bin dolar aldığını, İsrail'den ne kadar para alındığının bilinmediğini, ordunun bu uçuşlardan 2001-2008 arasında toplam 800 bin dolar gelir elde ettiğini, bunun da modernizasyon projelerine harcandığını yazdı.
İsrail Askeri Sanayisi (IMI) şirketi Türkiye'nin M-60 tanklarının modernizasyonuna dair 700 milyon dolarlık projeyi yeni tamamladı. İsrail Havacılık ve Uzay Sanayisi (IAI) ve Elbit Systems şirketlerine bağlı ortaklıklar, Aralık 2008'de Türkiye Hava Kuvvetleri'ne 140 milyon dolarlık hedef sistemi satışına dair bir anlaşma imzaladı. (TK)