Genelkurmay, Kuzey Irak'a kara operasyonunun bittiğine dair haberleri açıklamasıyla doğruladı.
"Harekatın başlangıçtaki hedeflerine ulaştığı değerlendirilmiş; birliklerimiz arazi arama ve taramaları yaparak, 29 Şubat 2008 sabahı itibarıyla yurt içindeki üs bölgelerine dönmüşlerdir."
"Zamanlamada herhangi bir etki söz konusu değil"
Genelkurmay "Harekatın başlangıç ve bitiş zamanı tamamen askeri gerekçe ve ihtiyaçlara göre tarafımızdan belirlenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin bu kararına içeriden ya da dışarıdan herhangi bir etki söz konusu değildir. Kaldı ki, bu konuda bazı haberlerin çıktığı gün, harekata katılan birliklerin bir kısmı başlangıçtaki planlama gereği sınırlarımız içine çekilmiş durumdaydı" dedi.
ABD Başkanı George W. Bush, dün (28 Şubat) Türkiye'nin Kuzey Irak'ta hedeflerine ulaşıp geri çekilmesi gerektiğini söylemiş, Türkiyeli yetkililerle görüşen ABD Savunma Bakanı Robert Gates de daha önce "Operasyon bir iki hafta içinde tamamlanmalı" demişti. Britanya'da yayınlanan Guardian gazetesi de, dünkü haberinde Türkiyeli üst düzey bir yetkilinin operasyonun birkaç gün içinde biteceğini söylediğini yazmıştı.
267 insan öldü
Açıklamaya göre, 21 Şubat'ta başlayan operasyon süresince 240 PKK militanı, 24 asker, üç korucu, toplam 267 insan öldü.
Genelkurmay, operasyondan önce bölgede bulunan 300 kadar PKK militanının çoğunun "etkisiz hale getirildiğini", geri kalanların bir kısmının bölgeyi terk ettiğini, barınma olanakları, haberleşme imkanları, uçaksavar savunması ve yaşam malzemeleri büyük oranda tahrip edildiğini söyleyerek, harekatın başlangıcındaki hedeflerin gerçekleştirildiğini bildirdi.
Operasyonun amacının bölgedeki PKK militanlarını etkisiz hale getirmek, örgütün fiziksel altyapısını tahrip etmek olarak belirlendiğini, hedef olarak da Zap bölgesinin seçildiğini yazdı.
"Sivil halk etkilenmedi"
Genelkurmay harekatta yalnızca PKK'nin hedef alındığını, "sivil halkın ve yerel unsurların olumsuz etkilenmediğini" de yazdı. Ancak yerel kaynaklar, Irak'taki yetkililer ve gazeteciler, bölgedeki köylülerin evlerini boşalttığını bildirmişlerdi.
"Bir bölgedeki operasyonla örgüt tamamen etkisiz hale gelmez"
Genelkurmay açıklamasında, bir bölgede gerçekleştirilen bir operasynla PKK'nin tamamen etkisiz hale gelemeyeceğini, ancak "Kuzey Irak'ın PKK için güvenli olmadığının gösterildiğini" de yazdı.
PKK kendi zaferini ilan etti
Reuters'ın haberine göre PKK de kendi zaferini ilan etti. Ajansın konuştuğu PKK'nin Kuzey Irak'taki dış ilişkiler sözcüsü Ahmed Deniz "Türkiye kuvetlerinin sert çatışmalar nedeniyle geri çekildiğini" söyledi.
Fırat Haber Ajansı'nın haberine göre de, PKK'nin askeri kolu HPG'nin basın sözcüsü Özgür Gabar da aynı savı dile getirdi; çatışmaların son gününde 12 askerin öldüğünü, operasoyn boyuncaysa 9 PKK militanının öldüğünü söyledi.
Operasyondan notlar
- Genelkurmay'ın verdiği bilgilere göre, 60 hedef grubundaki 272 hedefe havadan saldırıldı. Kara Kuvvetleri ateş destek vasıtaları tarafından 517 adet hedef ateş altına alındı.
- Manevra birlikleri ve uçaklar tarafından 126 mağara, 290 barınak ve sığınak, 12 komuta merkezi, 11 muhabere tesisi, 6 eğitim tesisi, 23 lojistik tesis, 18 ulaştırma tesisi, 40 hafif silah mevzisi ve 59 uçaksavar mevzisi kısmen ya da tamamen tahrip edildi.
- Bölgede hava sıcaklığı gündüzleri sıfır ila beş derece, geceleri sıfır ila eksi 15 derece arasında değişti. Kar kalınlığı vadilerde 0-45 cm, yüksek kesimlerde ise 1-1,5 metre arasındaydı. 25 ve 26 Şubat'ta yoğun sis ve tipi meydana geldi.
- Görev alan birlikler tamamen komando eğitimli yaya ve uçarbirlikler olup, harekatta tank, zırhlı ve tekerlekli araçlar kullanılmadı.
- Harekatın sevk ve idaresi 2. Ordu Komutanlığı'nca Şırnak’tan, icrası Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'nca Çukurca’dan yapıldı.
Genelkurmay bugün (29 Şubat) daha önce İnternet sitesindeki kısa açıklamada "Basın ve yayın organlarında, sınır ötesi kara harekatına katılan birliklerin dönüşü ile ilgili haberler yer almaktadır. Konuya ilişkin kapsamlı basın açıklaması Genelkurmay Başkanlığınca bugün yapılacaktır" demişti. (TK)