İzmir Özel Koruma Bölüğü'nde askerlik yaptığı sırada hayatını kaybeden piyade er Vahit Uzun'un ailesi, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı.
Elazığ Jandarma Komando Taburu'nda askerliğini yaparken önce "şehit oldu", sonra "intihar etti", son olarak da "silah kazası sonucu öldü" denilen er Ali Yüksel'in ailesi, Askeri Mahkeme'ye itiraz ederek soruşturmanın eksik yapıldığını iddia etti. Mahkeme soruşturmanın genişletilmesini istedi. Aile, iç hukuk yollarının tükenmesi halinde davayı AİHM'e taşımayı düşünüyor.
Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde bulunan Koçyiğitler Taburu'nda er İbrahim Öztürk'ün eline Komutanı tarafından verilen pimi çekilen bombanın patlaması sonucu Öztürk ve İbrahim Yaman, Ali Osman Altın ve Mesut Bulut öldüler.
Genelkurmay Başkanlığı, bu üç olayla da ilgili herhangi bir açıklama hâlâ yapmadı.
"Oğlumu JİTEM öldürdü"
Vahit Uzun, 30 Aralık 2006'da nöbet tuttuğu garajda şakağından tek kurşunla vurulmuş halde bulundu. Ailesine oğullarının intihar ettiği söylendi. Olayla ilgili bilgi almak için başvurduğu askeri makamlardan 'oğlun intihar etmiş, olayı daha fazla kurcalama' cevabı aldığını' kaydetti Sait Uzun, Taraf Gazetesi'ne "Oğlum intihar etmedi, JİTEM tarafından öldürüldü" dedi.
"Olaydan iki hafta önce Manisa Gölmarmara'daki evlerine sivil giyimli dört rütbeli asker geldiğini ve ailesi ve oğluyla ilgili bir sürü soru sorduklarını" açıklayan Uzun, ölümünden iki gün önce görüştüğü oğlunun kendisini "Baba, burası JİTEM'İn yeridir. Sakın benimle Kürtçe ve politika konuşmayın. Bu konuda çok dikkatli olun. Aksi taktirde başımıza çok kötü şeyler gelebilir" diyerek uyardığını anlattı.
Ailenin avukatı Turan Aras, olaya ilişkin kararın yeterli ve gerekli araştırma yapılmadan verildiğini ve buna itiraz ettiklerini, ancak askeri mahkemenin başvurularını reddettiğini" söyledi.
Genelkurmay Başkanlığı, bu konuyla ilgili ne yazılı ne de sözlü bir açıklama yaptı.
"Önce şehit, ardından intihar, sonra da kaza"
Ailesine önce şehit olduğu, sonrasında intihar ettiği, son olarak da kaza sonucu öldüğü söylenen er Ali Yüksel'in ailesi olayla ilgili davanın eksik soruşturulduğunu söyleyerek Askeri Mahkeme'ye itiraz etti.
Malatya 2. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, Askeri Savcılığın Er Yüksel'in şehit olmayıp askerden kaçmak için intihar ettiği yolundaki kararını bozdu.
Ailenin avukatı Hikmet Delebe, mahkemenin bilirkişiye yaptırdığı incelemede, Yüksel'in 'intiharı planlayan bir kişi profiline uymadığı'nın tespit edildiği bilgisini Taraf'a açıkladı.
Genelkurmay, 8 Eylül 2008'de ölen Yüksel için Vahit Uzun'un ölümünde olduğu gibi sessiz kalıyor.
Teğmen tutulandı ama...
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Elazığ'da nöbette uyuduğu iddia edilen bir ere pimi çekilmiş el bombası vererek dört askerin ölmesine neden olan teğmen Mehmet Tümer'in "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçlamasıyla tutuklandığını açıkladı. Fakat, olayla ilgili bir açıklama yapılmış değil.(BÇ)