Genelkurmay başkanlığı İnternet sitesinde yayınladığı basın açıklamasında Neşe Düzel’in gazeteci Metehan Demir’le yaptığı söyleşideki bilgileri “yalanladı.”
Pazartesi günü Radikal’de yayınlanan söyleşide Demir, Abdullah Gül’le askerlerin cumhurbaşkanlığı adaylığını konuştuğunu, ordunun Gül’den rahatsız olmadığını, sadece türbanla ilgili itirazı bulunduğunu iddia etti.
Sabah gazetesine yazan Demir, ayrıca Genelkurmay’ın 27 Nisan bildirisinin hata olduğunu tartıştığını, askerlerin Cumhuriyet Halk Partisi’yle (CHP) özdeşleştirilmekten rahatsız olduğunu, 27 Nisan bildirisinin yayınlanmadan önce kendisine üst düzey bir komutan tarafından haber verildiğini belirtti.
Demir sözlerinin arkasında
Genelkurmay basın açıklamasında “tüm bu bilgilerin yanlış değil yalan” olduğunu iddia etti. Demir’se Haberürk kanalında yaptığı açıklamada söyleşide “bir analiz yaptığını”, analizinin arkasında durduğunu ve Genelkurmayla polemiğe girmeyeceğini vurguladı.
Düzel'in röportajında Demir, "Hava Harp Okulu'nu bitirdikten sonra Londra'da Kraliyet Akademisi'nde savaş etütleri mastırı yapan, orduyu yakından tanıyan, üst düzey komutanlarla gazetecilik ilişkisi kuran, 27 Nisan muhtırasını ilk duyuran gazeteci" olarak tanıtılıyor.
"E-muhtıra'yı Büyükanıt oluşturdu"
Düzel’in Demir’le yaptığı söyleşi dün birçok medya organında alıntılandı. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de yazısında Demir’in söyleşide verdiğine benzer bilgileri kendisinin de edindiğini söyledi.
Demir ve Özkök’ün verdiği bilgiler, Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay’ın 27 Nisan Cuma günü 23.17'de yayınladığı “e-muhtıra”nın her aşamasından haberi olduğu yönünde. Bildiride “cumhurbaşkanlığı seçiminde yaşanan gelişmelerin laikliği tehdit eder nitelikte olduğu, ordunun gerekirse yetkilerini kullanacağı” yazıyordu.
Çongar'ın haberi de "yalanlanmıştı"
Bu Büyükanıt döneminde sık sık İnternet sitesinden yayınladığı bildirilerle gündeme gelen Genelkurmay’ın bir gazetecinin haberini bu şekilde ilk yalanlaması değil.
Yasemin Çongar’ın Milliyet’te, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Hudson Enstitüsü’nde askeri yetkililerin de katılımıyla düzenlenen çalıştayla ilgili yazdığı haber de bir bildiriyle yalanlanmıştı. Çongar'sa haberini kaynaklara ve belgelere dayandırdığını ve haberinin arkasında durduğunu söylemişti.(EÜ)