Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Savunma ve Havacılık Dergisi’ne Mart 2015’te verdiği söyleşide, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırında aldığı tedbirler ve planlanan projeleri anlatmıştı.
Söyleşide; Hudut karakolları, hudut özel harekât komando taburları, Modüler Geçici Üs Bölgeler, Mobil Keşif Gözetleme Sistemleri, sınıra inşa edilen tesisler, duvar inşaları, hendekler, aydınlatmalar gibi fiziki projelerin yanı sıra, İçişleri Bakanlığı bünyesinde Sınır Güvenlik Teşkilatı Başkanlığı kurulması, Hudut Güvenlik Bölgesi oluşturulmasına yönelik Kanun değişiklik teklifi çalışmaları gibi planlarla ilgili ayrıntılar yer alıyordu.
Hürriyet gazetesinde 25 Mart 2015'te tam metin olarak yer alan uzun söyleşinin Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın ''Sınır Güvenlik Sistemi Kurulacak'' açıklamaları bağlamında ilgili bölümünü yayımlıyoruz.
TIKLAYINIZ; ARINÇ: SINIR GÜVENLİK SİSTEMİ KURULACAK
1200 km’lik sınır hattı
Soru: Toplam uzunluğu 2.949 km’ye ulaşan kara sınırımızın korunması ve güvenliği 3947 Sayılı Kanun ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın sorumluluğuna tevdi edilmiştir. Bu miktarın 911 km’si Suriye, 384 km’si Irak ile olan sınırımızdır. Yani 1200 km’lik bir sınır hattı sorunlu sınır hattımızdır. Sınırların güvenliği için nasıl bir teşkilatlanmaya ve teknik teçhizatlanmaya gidilmiştir veya gidilmesi düşünülmektedir? Sizce sınır güvenliği için ayrı bir birime gereksinim var mıdır? Neden?
“3497 Sayılı Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkındaki Kanun gereği, kara sınırlarını korumak ve güvenliğini sağlamak sorumluluğu Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na (KKK) aittir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut birlikleri 3497 Sayılı Kanun’da kendilerine verilmiş olan bu görevlerin icrasında, bu kanun ve konu ile ilgili diğer kanunların, silah kullanma yetkisi dâhil, güvenlik kuvvetlerine tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahiptirler.
“Hudut birliklerinin bu maddede belirtilen görev ve yetkilerine girmeyen konularda, diğer kanunlara göre görevli ve yetkili kılınmış makamların görev ve yetkileri saklıdır. Kara Kuvvetleri Komutanlığı bu Kanun’da öngörülen görevlerini gerektiğinde, ilgili bakanlıklar, mülki ve adli makamlar ile güvenlik kuvvetleri ve ilgili kuruluşlarla karşılıklı yardım ve iş birliği yapmak suretiyle yerine getirmektedir.
317 hudut karakolu
“Kara Kuvvetleri Komutanlığı 2.949 km’lik kara hudutlarının güvenliğini 317 hudut karakolu ile sağlamaktadır.
“Hudut güvenliği faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması kapsamında; Suriye’de iç karışıklığın başladığı Nisan 2011’den itibaren Suriye hududundaki birliklerin personel kadroları tamamlanmış; birlikler silah, araç ve malzeme yönünden takviye edilmiştir.
“Hudut alay komutanlıkları, bağlı bulundukları tugay komutanlıkları tarafından mekanize piyade takım/bölükleri ile ihtiyaç duyulan araç, silah ve malzemelerle takviye edilmektedir. Irak hududunda görevli hudut tugay komutanlıkları organik kuruluşlarında bulunan birlikler haricinde komando taburları ve motorlu piyade taburları ile takviye edilmiştir. Kritik araç ve malzemeler kapsamında 2014 yılı içerisinde hudut sorumluluğu olan birlikler Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA), Kirpi Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA) ve TOMA araçları ile takviye edilmiştir.
Hudut özel harekât komando taburları
“Teşkilatlanma, konuş ve bağlantı değişikliği kapsamında; Irak hudut bölgesindeki alınan tedbirlerin artırılması maksadıyla 2013 ve 2014 yıllarında iki adet hudut özel harekât komando taburu teşkil edilmiştir. 2015 yılı içerisinde bir hudut özel harekât komando taburu kurulması çalışmaları devam etmektedir.
Hudut Güvenlik Bölgesi için kanun değişikliği çalışmaları
“Suriye hudut bölgesinde alınan tedbirlerin artırılması maksadıyla 2014’te Akçakale’de bir hudut taburu teşkil edilmiştir. Suriye ve Irak hudutları öncelikli olmak üzere hudut birliklerinin personel destekleme oranları artırılmıştır.
“Hudut güvenliğine ilişkin görev etkinliğini artırmak maksadıyla, Hudut Güvenlik Bölgesi oluşturulmasına yönelik Kanun değişiklik teklifi çalışmaları devam etmektedir.
Modüler üs bölgeleri ve gözetleme sistemleri kuruldu
“Hudut birlikleri sorumluluk sahalarındaki üs bölgelerinde alınan emniyet tedbirlerinin artırılması maksadıyla “Modüler Geçici Üs Bölgesi (MGÜB)” kurulması ve “Mobil Keşif Gözetleme Sistemi’nin (MKGS)” yaygınlaştırılması kapsamında 20 adet üs bölgesine yönelik faaliyetler tamamlanmıştır.
“Bu kapsamda 10 üs bölgesine MGÜB kurulumu tamamlanmış, toplam 18 üs bölgesine 36 adet MKGS tahsis edilmiştir. Önümüzdeki dönemde sekiz üs bölgesine MGÜB kurulması; altı üs bölgesine MGÜB ve MKGS tesis edilmesi konusunda proje çalışmaları devam etmektedir.
56 tesis yapıldı, 64 tesis daha yapılacak
“Hudut birliklerinin emniyet tedbirlerinin artırılması ve iskân şartlarının iyileştirilmesi maksadıyla Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile yapılan protokoller kapsamında toplam 120 tesis inşaatı planlanmıştır. Bu tesislerden 56 adedi tamamlanmış, 30 adedinin yapım faaliyeti devam etmektedir. 34 adedi için ise projelendirme ve ihale çalışmaları yapılmaktadır.
3 km duvar, 250 km aydınlatma yapıldı
“Suriye hududunda Acil Sınır Fizikî Güvenlik Sistemleri ihtiyacının karşılanması ve Mevcut Engel Sistemi’nin güçlendirilmesi maksadıyla, 2013-2014 yılları içerisinde 3.386 m duvar inşası, 3.360 m beton taşınabilir duvar, 86.722 m kafes tel, 321.623 m hendek, 49.141 m toprak set, 711.515 m yol ıslahı ve 250.000 m hudut aydınlatması yapılmıştır.
Sınır Güvenlik Teşkilatı Başkanlığı çalışmaları
Sonuç olarak; KKK tarafından hudutlarda meydana gelen tüm olay/faaliyetler sürekli olarak yakından takip edilmekte, yapılan durum muhakemeleri sonucunda hudut güvenliği faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması kapsamındaki çalışmalara ağırlık verilmektedir.
Bununla birlikte, hudut güvenliğinin ulusal bir sorumluluk olduğu bilincinin yaygınlaştırılmasının gerekli olduğu ve bu alanda başarının sadece askerî tedbirlerle sağlanamayacağını düşünüyorum. İçişleri Bakanlığı bünyesinde, kara, deniz ve hava sınırları ile sınır kapılarından sorumlu kolluk yetkisine haiz bir Sınır Güvenlik Teşkilatı Başkanlığı kurulması ve sınıra ilişkin görevi bulunan kurumlar arasında iş birliğinin sağlanması hususlarında çalışmalar devam etmektedir.
Sınır Fizikî Güvenlik Sistemi
“Teröristle Mücadele Harekâtı”nın yanı sıra yasa dışı göç ve kaçakçılık gibi konuları da doğrudan ilgilendiren sınır güvenliği ve bu kapsamda Sınır Fizikî Güvenlik Sistemleri’nin geliştirilmesi, sınır birliklerinin teknik kapasitesinin ve yasal yetkilerinin düzenlenmesi konusu öncelikli faaliyetlerimiz arasında yer almaktadır.
“Bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, hudut ihlallerini asgari seviyeye indirmek, hudut güvenliğini etkin ve caydırıcı bir şekilde yerine getirmek, teknoloji-yoğun sistemler kullanarak personel ve birlik tasarrufu sağlamak maksadıyla; kara sınırları boyunca, mevcut tehdit algılaması, teknolojik imkânlar ve sahip olunan kaynaklar göz önüne alınarak standart ve entegre “Sınır Fizikî Güvenlik Sistemi” oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.
Hudut birliklerinin yeniden yapılandırılması
“Teşkilatlanmayla ilgili olarak ise; kısa vadede, mevcut hudut birliklerinin, mülki idare bölünmesi dikkate alınarak yeniden teşkilatlandırılması; orta vadede ise muharip tugaylardan hudut sorumluluğunun devralınarak, hudut birliklerinin tek bir komuta yapısı altında birleştirilmesi çalışmalarına devam edilmektedir.” (ÇT)
* Metindeki arabaşlıklar bianet'e aittir.