Akreditesiz gazetelerden Birgünün Ankara temsilcisi Kayış, Nedenini bilsek rahatlarız; Zamandan Ünal, Zamanla düzelir; Evrenselden Argun, Hatadan ısrar var; Milli Gazeteten Koç, Halk için hoş değil; Gündemden Aykol, Kalkması diyalogu geliştirir dedi.
Bu durum, Nokta dergisinin Genelkurmay Başkanlığının medyayı TSK yanlısı-TSK karşıtı olarak gördüğü şeklindeki Andıç haberinin üzerinden bir ay geçmesine karşın askerin medyaya karşı tutumunda bir değişiklik olmadığını gösteriyor.
Askerin muhalif medyaya bakışının değişmesi gerektiğini açıklayan beş gazetenin Ankara temsilcileri, Büyükanıtın basın toplantısı öncesinde bianete yaptıkları değerlendirmede, hem diyalog ortamının kurulması hem de kamuoyunun bilgiye erişme hakkı açısından askerin medya içerisinde ayrım yapmasının yanlış olduğunu ifade ediyorlar.
Birgün: Bizi sadece Genelkurmay davet etmiyor
Ne geçmişte ne de son günlerde Genelkurmaydan bir davetiye gelmediğine işaret eden Birgün gazetesi Ankara temsilcisi Nuri Kayış, Genelkurmay Birgün gazetesini bu tür etkinliklerine davet etmiyor. Bu nedenle televizyondan izlemek durumundan kalacağız dedi.
Orgeneral Büyükanıtın düzenlediği basın toplantısının Türkiye gündeminin en önemli maddelerinden biri olduğunu hatırlatan Nuri Kayış, gazetesinin Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlık, Başbakanlık, Bakanlıklar ve yüksek yargının basın toplantılarına çağrıldığını ancak Genelkurmayca davet edilmediğini söyledi.
Akreditasyon işleminin Genelkurmay'ın kendi takdiri olduğunu ancak açıklayan Kayış, haberi izlemenin gazetecilerin görevi olduğunu ifade ederek, Niye çağrılmadığımızı bilmiyoruz. Bilsek daha rahat ederiz. Kurumların kendine göre akreditasyon ölçütleri olabilir, hangi kurum olursa olsun, biz bunlara uyarız şeklinde konuştu.
Zaman: Bu bir hata ve zamanla düzeltilecek
Zaman gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Ünal da bu durumu, Zaten öteden beri akredite değiliz. Televizyondan izleyeceğiz. Elbette hoş bir şey değil sözleriyle karşıladı.
Uygulamayı bir hata olarak gördüğünü, bunun zamanla hata olarak görülüp düzeltileceğini düşünen Ünal, Genelkurmay bütün faaliyetlerinin bütün ayrıntılarına kadar okurlarımıza aktarabiliriz dedi.
Evrensel: Gazetelerin dışlanması kabul edilemez
Andıçın yayımlanmasında bu yana Genelkurmay'ın gazetelerine karşı yaklaşımında bir değişiklik olmadığını ifade eden Günlük Evrensel gazetesi Ankara temsilcisi Fevzi Argun, Genelkurmay ısrarlı kararında dimdik ayakta duruyor dedi.
Demokratik bir ülkede böyle bir konunun konuşulmaması gerektiğini açıklayan Argun, Tüm kamuoyuna duyurulması gereken bir basın toplantısının belli bazı gazete ve gazetecilerin dışlanarak yapılması kabul edilemez dedi.
Bunun Türkiyenin demokratik bir ülke olmadığını gösterdiğini savunan Argun, Türkiyede basın, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda çok daha fazla yol alınması gerektiğini gösteren bir durum diye konuştu.
Milli Gazete: Bize ayırım 28 Şubat süreciyle başladı
28 Şubat sürecine kadar Genelkurmay etkinliklerini izleyebildiklerini kaydeden Milli Gazete Ankara temsilcisi Ferhat Koç da, Medya medyadır. Üst yönetimler arasında böyle bir ayırım hoş değil, halk nezdinden de hoş değil diye konuştu.
Büyükanıtın basın toplantısı için Genelkurmaydan bir davet almadıklarını açıklayan Koç, Doğan Güreş döneminde etkinlikleri izleyebiliyorduk. 28 Şubat sürecinden sonra bir daha davet olmadı. Ülkede birlik ve beraberlik istiyorsak her türlü ayrımcıktan kaçınmamız lazım dedi.
Gündem : Akreditasyon yasağı diyaloğa engel
Akreditasyon telifi almadıklarını ifade eden Ülkede Özgür Gündem gazetesinin Ankara temsilcisi Hüseyin Aykol ise, NATOda ve Avrupa Birliği nezdinde akredite olan bir gazeteciyim ama Ankarada Genelkurmay Başkanlığı beni gazeteci olarak tanımıyor dedi.
Genelkurmay bizim vergilerimizle oluşmuş bir yapıdır. kendi vergimizle oluşturduğumuz kurumlara giremiyoruz diyen Aykol, öte yandan, Parlamentoda muhabirleri bulunduğunu ifade etti.
Genelkurmayın yaklaşım olarak tüm Türkiyeyi kucaklaması gerektiğini açıklayan Aykol, Bir diyalog ortamında birbirimizi daha iyi anlayabiliriz. Onlar bizi ikna edebilir bazı konularda, biz kendilerine farklı şeyler anlatabiliriz dedi.
Andıç TSK yanlısı-TSK karşıtı olarak ayırdı
9 Martta Nokta dergisi, Genelkurmay Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nce hazırlanıp Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak'ın onayıyla Genel Kurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'a sunulmak üzere "Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi" başlıklı ve Kasım 2006 tarihli.bir andıçın hazırlandığını yazmıştı. Medyayı TSK yanlısı-TSK karşıtı olarak ayıran Andıça gazeteciler büyük tepki göstermişti. (EÖ/NZ)