"Yasa ile getirilen bir hakkın genelge ile daraltılması mümkün değil" diyen Avukat Uçum, Türkiye'de yaşayan ve bilgi edinme hakkından yararlanmak isteyen herkesin 60 gün içerisinde Danıştay'da dava açarak genelgenin iptalini isteyebileceğini açıkladı.
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde çıkarılan Bilgi Edinme Hakkı Yasası, 24 Nisan'da yürürlüğe girecek ancak henüz yasaya ilişkin yönetmelik yayımlanmadı.
"Genelgenin iptali için dava açılabilir"
Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nda yer almamasına rağmen Başbakanlık, 21 Ocak 2004 tarihinde yayımladığı bir genelgesi ile bu hakkı "vatandaşın kendisi ve faaliyet alanlarıyla ilgili olma" şartına bağladı.
Bianet'e bilgi veren Avukat Uçum, genelgenin iptali için 60 günlük süre aşılsa bile, herhangi bir kişinin bilgi talebine olumsuz yanıt verildiğinde, hem olumsuz yanıt işlemini hem de onun dayanağı olan genelgenin iptalini isteyebileceğine dikkat çekti.
Avukat Uçum, genelgenin kanuna aykırılığını şu sözlerle gerekçelendirdi :
* Anayasal kurallar ve normal hiyerarşisi ilkesine göre kanunların Anayasaya, tüzüklerin kanunlara, yönetmeliklerin tüzüklere uygun olması zorunludur.
* Genelge ve tebliğ gibi kararlar, yönetmeliklerin altında yer alır ve bu kararların üstündeki tüm normlara, yani yönetmelik, tüzük, kanun ve anayasaya, uygun olmak zorundadır.
* İdarenin genelge çıkarmasının nedeni hakkın kullanımına ilişkin somut koşulları hazırlamaktır.
* İdare genelge çıkararak Anayasada veya yasada yasaklanmamış bir hususu veya daratılmamış bir konuyu yasaklayamaz, daraltamaz.
* Bu nedenle Başbakanlığın genelgesi, Bilgi Edinme Hakkı Kanununa aykırı olduğundan geçersizdir.
Yalçınbayır da "çelişki" dedi
Radikal gazetesine göre, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Bursa milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır da, yasanın uygulamasına ilişkin tereddütlerin bir an önce giderilmesini istedi.
Erdoğan'a bir mektup gönderen AKP'li Yalçınbayır, yasa ile genelgenin birbiriyle çeliştiğine dikkat çekerek bu durumun giderilmesini istedi. (EÖ/BB)