Mecliste milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü İbrahim Şahin, Demokratik Toplum Partili (DTP) milletvekillerine kanalda söz verilmemesini açıklarken "milli bütünlüğe saygı duyarlarsa olur" dedi.
TRT'nin 2006 hesaplarının ibra edildiği KİT Komisyonu toplantısına Şahin de katıldı.
DTP Muş milletvekili Nuri Yaman, Şahin'e ''TRT'de iktidar partisinden 25'in üzerinde kişi, anamuhalefetten 17, MHP'den 13, Mecliste grubu bulunmayan DSP'den 3, BBP'den 1 kişi programlara alınmasına rağmen, bugüne değin grubu bulunan ve 21 milletvekiliyle temsil edilen DTP'den alınmama nedenini açık ve net olarak belirtmediniz. Lütfen, bu konuya bir açıklık getirirseniz sevineceğim" dedi.
"Mevzuat var"
Şahin de bunun üzerine şöyle cevap verdi:
''Kendileri beni ziyarete geldiklerinde de söyledim; milli birliğe, bütünlüğe, üniter yapıya saygı duyarlarsa, duyuyorlarsa, emirleri baş üstüne, kendilerini de çıkaracağım televizyona her zaman hem de...''
Yaman tepki gösterince de şöyle devam etti:
''Ben sizin böyle bir şey yaptığınızı söylemedim. (Neden o zaman programa çıkmıyoruz?) Memnuniyetle çıkartacağız. Şimdi yeni kanallar açıyoruz. Orada da çıkartacağız. Ancak, benim bağlı olduğum bir mevzuat var. Takdir buyurursunuz ki benim kırmızı çizgilerimi belirlemiştir bu kanun."
TRT Kanunu
Şahin'in bahsettiği TRT Kanunu'nda "yayın esasları" arasında "devletin bütünlüğü"nün yanı sıra "Devletin milli güvenlik siyasetinin, milli ve ekonomik menfaatlerinin gereklerine uymak" da bulunuyor.
Öte yandan yayın esasları arasında "Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak" da var.
Kanuna göre TRT hükümet uygulamalarını tanıtmakla yükümlü ancak "Hükümetin ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde grubu bulunan siyasi partilerin açıklama ve faaliyetlerinin yayınlanması, bunların haber değeri ve niteliği taşıması şartına bağlıdır."
Kürtçe ve diğer kanallar
Şahin, Kürtçe yayın yapacak kanalın 1 Ocak'ta saat 19.00'da açılacağını belirtti. "Özellikle o yörede en çok kullanılan, siz de biliyorsunuz, yüzde 70-80 civarında konuşulan Kırmançi olacak. Bunun yanında Zazaca da olacak.''
Şahin toplantıda yine soru üzerine TRT'nin 30 ülkeyle anlaşma yaptığını, İran'la da mutabakat zaptı imzaladığını söyledi; ''Eğer biz büyük bir devlet olacaksak, Kürtçe yayın yaptığımız gibi, Arapça, Farsça da yayın düşünüyoruz, o bölgede etkili olabilmek için'' dedi
Ayrıca, "Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan Türkçelerinde ikişer saat eğlence programı" yayınlayacak TRT Türk kanalının 21 Mart'ta açılması planlanıyor.
TRT İNT'in de dünyada 24 saat Türkçe yayın yapan haber kanalı olması düşünülüyor; 24 saat İngilizce yayın yapan bir haber kanalının hazırlıkları yapılıyor.(EÜ)
* Bu haberde Meclis Haber'den yararlandık.