Yunanistan'da sendikaların çağrısıyla sokağa çıkan 25 bin işçi kemer sıkma tedbirlerine karşı parlamentoya yürüyüşe geçtiği sırada ateşe verilen bir bankada iki kadın ve bir erkek işçi hayatını kaybetti.
Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre ateş bankayı sararken göstericiler ve polis arasında süregiden çatışma dolayısıyla itfaiye birlikleri yangına müdahale etmekte gecikti. İhlas Haber Ajansı'na (İHA) ait bir canlı yayın aracı da tamamen yakıldı.
Yunanistan parlamentosu yakılnlarındaki Marfin Egnatia Bankasının şubesi ve yakındaki üç başka bina maskeli göstericiler tarafından molotof kokteylleri atılarak "parlamentoyu yakalım" sloganları arasında ateşe verildi.
Kamu Emekçileri Sendikası Başkanı Hristos Papaspiru "Bugün işçi hareketi ve bütün Yunanistan için bir yas günü," dedi.
Olanlardan "küçük ve akılsız bir aşırıcı azınlığı" sorumlu tutan Papaspiru "Gösteri barışçıydı ve kemer sıkma önlemlerine karşı dayanışma içinde olduğumuzu duyuran güçlü bir mesaj veriyordu." dedi.
Yorgo Papandreu liderliğindeki hükümet ekonomik kesintilerle ilgili yeni programı parlamentoya sunarken kamu emekçileri sendikalarının üst örgütü ADEDY'nin 48 saattir sürdürüdüğü greve bugün öğretmen ve hastane doktorları da greve katıldı.
Yarın (6 Mayıs) ülkedeki işçi sendikalarının şemsiye örgütü GSEE'nin de katılımıyla genel grev düzenleniyor. Havayolu ve ülke içindeki toplu ulaşımın tamamen durması beklenirken, devlet kurumları çalışmayacak, hastanelerde yalnızca acil sağlık hizmetleri verilecek.
Greve gazeteciler de katılıyor. Kathimerini gazetesi, yayınına 7 Mayıs'a kadar ara verdi.
Dün Yunanistan Komünist Partisi üyeleri, Atina'nın gözde turistik bölgesi olan antik yerleşim Akropol'e "Avrupa Halkları Ayaklanın" yazılı afişler astı.
Hükümetin Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği hükümetlerinden aldığı toplam 110 milyar avroluk kredi karşılığında uygulamak istediği kısıntı programı maaş ve ücretlerin dondurulmasıyla emeklilik haklarında kesinti ve vergi artışları da öngörüyor. Esnek çalışma koşullarını yaygınlaştıran, fazla mesai ödemelerini düşüren programda asgari ücretin düşürülmesi de yer alıyor.
Kredinin 80 milyarı AB ülkelerinde, 22 milyarı Almanya'dan kalanı da IMF'den gelecek.
Hükümet üç yıl içinde 30 milyar avro tasarruf sağlamak, 2014'e kadar bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 3'ün altına çekmeyi hedefliyor. Bu oran halihazırda yüzde 13,6 düzeyinde. AB Komisyonu'nun öngörülerine göre, ülke ekonomisi bu yıl yüzde 3 küçülecek.
Sendikalar hükümetin bu önlemlerle sadece düşük gelirlileri cezalandırdığını savunuyor.
Kamu Çalışanları Sendikası Başkanı Spiros Papaspiros, "Hükümetin ayda 500 avro kazanan emeklilerden para almadan önce yapabileceği çok şey var" diyor. (TK)