*Fotoğraf: Barınamıyoruz Hareketi / Twitter
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, yurtlardaki son duruma dair verileri Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan (CİMER) talep etti. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurt İdare ve İşletme Dairesi Başkanlığının 4 Ekim 2021 tarihi itibariyle paylaştığı veriler şöyle:
- 2021-2022 öğretim döneminde devlet yurtlarına Türkiye genelinde toplam 624 bin 237 başvuru yapıldı.
- 16 Eylül 2021 tarihinde yapılan ilk yerleştirmede 352 bin 293 öğrenci barınma sorununu çözdü.
- 4 Ekim 2021 tarihi itibariyle yapılan yerleştirmeler sonunda sayı 440 bin 303’e çıktı.
- Bu veriler dikkate alındığında yurt başvurusu yapmış 183 bin 934 öğrencinin halen açıkta olduğu görünüyor.
Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, Bakanlık yanıtında ayrıca yedekten yurt yerleştirme işlemlerinin haftada iki kere açıklanarak devam ettiği bilgisini paylaştı.
Meclis gündemine taşıdı
CHP’li Adıgüzel öğrencilerin barınma sorununu Meclis Genel Kurulu’nda da gündeme getirdi. Konuşmasında SODEV’in araştırma sonuçlarını paylaşan Adıgüzel, "İstanbul'da 32 öğrenciye 1 yatak düşüyor. İstanbul'da bugün yurt sayısı kaç biliyor musunuz? 21. Koca metropol İstanbul'da 21 yurt var. Ankara ve İzmir'de 11 öğrenciye 1 yurt yatağı düşüyor" dedi.
CİMER’den gelen yanıta göre yaklaşık 200 bin öğrencinin açıkta kaldığına dikkat çeken Adıgüzel, “Değerli milletvekilleri, tabii ki her ile bir yurt yaptınız, bununla da övünüyorsunuz ama her ile bir üniversite yaparken yanına bir yurt yapmayı da düşünemediniz mi? Bence düşündünüz. Devletimizin buna gücü yetmez miydi? Elbette ki yeterdi ama siz bilerek, isteyerek Türkiye'deki binlerce genci cemaatlerin, tarikatların kucağına ittiniz. Bugün eğer Türkiye'de cemaat ve tarikatların yurt sayısı devlet yurdundan fazlaysa bunun sorumlusu on dokuz yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıdır” dedi.
Özel yurtlar yıllık 10-25 bin arasında
Başkent Ankara’da da barınma sorunu öğrencilerin en temel sorunlarından biri. Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ile üniversitelerin barınma olanakları, Ankara’da üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 17’sine yetiyor.
Ankara’da ön lisans, lisans ve yüksek lisansta okuyan toplam 238 bin 355 öğrenciye KYK ve üniversitelerin yurtlarında 41 bin 297 kişilik yer bulunuyor. Devlet yurtlarında yer bulamayan öğrencilerin başvurduğu özel yurtların fiyatları ise cep yakıyor. Özel yurtlarda ücretler yıllık 10 bin ila 25 bin arasında değişiyor.
Evrensel gazetesinin haberine göre, 6 devlet, 9 vakıf üniversitesinin bulunduğu Ankara'da yüksek öğrenim düzeyinde ön lisans ve lisansta toplam öğrenci sayısı 238 bin 355. Veriler öğrencilerin yüzde 83’üne devlet yurdu olmadığını ortaya koyuyor.
Hacettepe ve ODTÜ'de de durum aynı
Orta Doğu Teknik Üniversitesinin (ODTÜ) lisans ve lisans üstü olmak üzere toplam nüfusu 27 bin 452 olmasına rağmen yurt kapasitesi 3 bin 494 kadın, 3 bin 800 erkek olmak üzere toplam 7 bin 294. Öğrencilerin sadece yüzde 26.57’sine barınma olanağı sunan ODTÜ’nün bu yıl açıklanan yurt listelerine göre ise öğrencilerin yarısından fazlası yurtlara yerleşemedi. Hacettepe Üniversitesinin ön lisans, lisans ve lisans üstü olmak üzere toplam nüfusu 52 bin 740. İki farklı yerleşkesi bulunan üniversitede, Beytepe Yerleşkesinde 4 bin 159, Sıhhiye Yerleşkesinde 1565 öğrenciye barınma olanağı sunuluyor. Hacettepe Üniversitesi, öğrencilerinin sadece yüzde 10.85’ine yerleşke içinde bir barınma olanağı sunuyor.
Yüzde 1.57'si barınmadan faydalanabiliyor
Ankara Üniversitesinin toplam nüfusu 67 bin 34 ve barınma olanakları bu ihtiyacı karşılamanın çok uzağında. Ankara Üniversitesi, öğrencilerine barınma olanağı olarak 7 öğrenci evi sunuyor. Bu öğrenci evlerinde 727 kadın lisans öğrencisi ve yüzde 53’ü son sınıf öğrencisi olmak üzere 327 erkek lisans öğrencisi kalabiliyor. Yani Ankara Üniversitesi öğrencilerinin yalnızca yüzde 1.57’si üniversitenin sunduğu barınma imkanlarından faydalanabiliyor.
Toplam nüfusu 68 bin 654 olan Gazi Üniversitesinde ise üniversitenin kendisine ait bir yurdu bulunmuyor. Üniversitenin sitesinde öğrencilere barınma olanağı olarak kampüslerin yakınındaki KYK yurtları sunuluyor. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesinin ise 28 bin 833 öğrencisi bulunuyor ve ama öğrencilere barınma olanağı sunulmuyor.
KYK Yurtları yetersiz
Üniversitelerin dışındaki yurt olanakları da yetersiz. Türkiye genelinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı 592 öğrenci yurdunun 32’si Ankara’da bulunuyor. Ankara’da KYK yurtlarının kapasitesi ise 27 bin 225. 2019-2021 yılları arasında bu yurtların kapasitesi 564 yatak azalmış görünüyor. KYK, Ankara’da öğrencilerinin yalnızca yüzde 11.42’sine barınma olanağı sunuyor. Devlet ve üniversite yurtlarının dışında Ankara’da 39 kadın, 19 erkek yurdu olmak üzere 58 özel yurt bulunuyor. Bu yurtların kapasitesine dair net bir bilgi yok.
(SO)