Fotoğraf: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş-Candan sabah saatlerinde Ankara'daki Gençlik Parkı'nın Varlık Fonu'na devredilği haberiyle ilgili olarak düzeltme yayınladı.
Düzeltme yazısında parkın Varlık Fonu'na değil, Gençlik Parkı Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi'ne devredildiği belirtildi. Yaşanan aksaklığın devletin şeffaf olmamasından kaynaklı, zor bilgi alma koşullarından kaynaklandığı ifade edildi.
Sabah saatlerinde geçilen haberde Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş-Candan, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Gençlik Parkı'nın Varlık Fonu'na devredildiğini belirterek karara tepki göstermişti.
"Gençlik Parkı'nın Varlık fonuna devri Cumhuriyet'e ve onun Başkenti Ankara'ya ihanettir" ifadelerini kullanan Karakuş-Candan, Varlık Fonu’yla ilgili “Varlık Fonu Cumhuriyetin üretimden gelen gücünü kullanarak biriktirdiği tüm varlıkları tüketen müsrif bir mirasyedi yapılanmasıdır” diye konuşmuştu.
27 hektarlık alanın devir işleminin 24 Aralık 2018’de tamamlandığını aktaran Karakuş-Candan şöyle devam etti:
"İktidar Ankara'nın geleceğini satmaya yeltendi"
“Varlık fonu aracılığı ile kamusal alanlarımız ve varlıklarımız sermayeye ve şirketlere peşkeş çekilmeye devam ediyor. Son olarak Ankara'nın tarihi parklarından olan Gençlik Parkı'nın da Varlık Fonuna devredildiğini öğrendik.
“Cumhuriyetin kentsel planlamasında yer alan "kent parkı" kavramıyla 1935 yılında kurgulanan Gençlik Parkı hepimizin anılarının ve Cumhuriyet'in izlerinin olduğu en önemli parklardandır.
“İncesu deresinin taşkın alanı olan bataklık alanda planlanan Fransız Theo Leveau tarafından tasarlanan Gençlik Parkı, eğlence dinlenme kültür üçgeninin, sağlıklı bir çevre ve modern kentleşme bakış açısının ürünüdür.
“Hepimize ait olan bu kamusal alanın Varlık Fonu'na devredilmesi ile iktidar Ankara'nın geleceğini satmaya yeltenmiştir. Bu bir ihanettir ve asla kabul edilmez. "
“Ankara'da birçok kamusal alanımızın Varlık Fonu'na yerel seçimler öncesi devredilmesinin ne anlama geldiğini iktidar açıklasın."
Devir işlemlerinin yangından mal kaçırırcasına yapıldığını belirten Karakuş-Candan “Varlık Fonu'na Gençlik Parkı'nı devredenler yargı önünde er geç hesap verecekler” diye konuştu.
Varlık Fonu hakkında
Türkiye Varlık Fonu yasa tasarını 2 Ağustos 2016 günü Meclis'e sunuldu; 20 Ağustos günü yasallaştı ve 26 Ağustos'ta "Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi" adıyla resmi olarak kuruldu.
Fonun amacı ekonominin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamak olanak duyurulmuştu. Ancak vergilerden muaf tutulması, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasına dair kanunlardan azade tutulması ve denetiminin Sayıştay tarafından yapılmayacak olması tartışmalara neden oldu. Bu tartışmalara ve itirazlara rağmen Fon'un kuruluşunu sağlayan Meclis'ten AKP'nin oylarıyla geçti.
Yasaya göre fon, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilecekti.
Varlık Fonu'na devredilen bazı kamu şirketleri şöyle: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.