Haberin İngilizcesi için tıklayın
British Council'ın raporu, gençlerin iklim değişikliği politikasına dahil edilme ihtiyacının altını çiziyor. "Küresel Gençlik Mektubu", 23 ülkeden 8 bin gencin iklim tartışmasında sesinin duyulmasını sağladı. Araştırmaya Türkiye'den katılan gençlerin yüzde 85'i iklim hareketi alanında kilit bir rol oynayabileceğini ve aksiyon almaya hazır olduğunu belirtti.
1-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26) kapsamında yapılan araştırma, gençlerin iklim değişikliğini gezegenin karşı karşıya olduğu en büyük tehdit olarak gördüğünü, ancak birçoğunun aktif eylemlerde bulunmak veya sesini duyurmak için zorlandığına işaret ediyor.
Türkiye özelinde 529 gençle yapılan araştırmanın bulgularında, gençlerin yüzde 95'inin iklim değişikliğinin ülkelerinin karşı karşıya olduğu en önemli tehlikelerden biri olduğuna inanıyor.
İklim değişikliğinin en önemli etkileri arasında ise su kaynaklarındaki azalma, kuraklık/sıcak hava dalgaları, yağış oranındaki ciddi düşüş ve gıda güvenliği konuları dikkati çekiyor. İklim değişikliğinin herkesin hayatını etkileyen bir sorun olduğu göz önüne alındığında, karar alıcıların toplumun tüm kesimlerini sürece dâhil etmeden bu sorunla başa çıkmasının mümkün olmadığı ortaya çıkıyor. Bu nedenle de Türkiye'deki gençlerin yüzde 85'i, iklim hareketi alanında kilit bir rol oynayabileceğine inanıyor. Buna rağmen yüzde 71'i bu alanda yürütülen herhangi bir farkındalık etkinliğine veya faaliyetine katılmadığını belirtiyor ancak bunun değişmesini istiyor.
Öte yandan Türkiye'den araştırmaya katılan gençler, liderlerin ve politika yapıcıların iklim değişikliği ile mücadele süreçlerine kendilerini dahil etmelerini arzuluyor ve bu alanda sürdürülebilir çözümleri hep birlikte geliştirebilmeyi umut ediyor. Gençler ayrıca iklim değişikliğinin Türkiye'de ne gibi etkiler yarattığını daha iyi anlayabilmek için eğitimin de önemini vurguluyor.
(AÖ)