Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile Nüfusbilim Derneği’nin birlikte yürüttüğü Türkiye Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Araştırması’nın sonuçlarına göre HIV/AIDS hastalığını duyan gençlerin yüzde 70,2'si HIV ile yaşayan bir kişiyle yanak yanağa öpüşmekten, yüzde 61,0'ı sarılmaktan, yüzde 57,9'u aynı odada bulunmaktan ve yüzde 45,4'ü tokalaşmaktan rahatsız olacaklarını belirtiyorlar. Gençlerden kadınların yüzde 48,7'i geri çekmeyi gebeliği önleyici yöntem olarak görüyor.
Araştırmanın sonuçlarından bazıları şöyle:
Genç kadınların yüzde 27,7'si kadın üreme organlarını bilmediğini söyledi
Kadın üreme organlarından bildiklerinin isimlerini saymaları istenen gençlerin yüzde 49,7'si vajinayı, yüzde 40,2'si overleri (yumurtalıkları) ve yüzde 27,9'u uterusu (rahimi) kadın üreme organı olarak sıraladılar, erkeklerin yüzde 21,1'i ve kadınların yüzde 27,7'si "bilmiyorum" yanıtı verdi.
Gençlerden erkek üreme organlarından bildiklerinin isimlerini saymaları istendiğinde ise yüzde 60,9'u penisi, yüzde 35,2'si testisi ve yüzde 2,9'u prostatı belirttiler. Erkeklerin yüzde 15,7'si ve kadınların yüzde 39,5'i erkek üreme organlarının isimlerini bilmediklerini belirttiler.
Gençlerin yüzde 41,6'sı kadınlarda gebelik oluşması için özel bir dönemi (ovülasyon dönemi) olduğuna ilişkin bilgileri yok. Kadınlarda "bilmiyorum" yanıtı oranı yüzde 24,8, erkeklerde 51,0.
Gebeliği önleyici yöntemler olarak genç kadınların yüzde 79.9'u önleyici hapları, yüzde 54,1'i rahim içi aracı ve yüzde 50,6'sı kondomu (prezervatif) bildiklerini söylediler.
Erkeklerin gebeliği önleyici yöntem sıralamaları, kadınların yanıtlarına benzer olmakla beraber yüzdeler çok daha düşük.
Gençlerin yüzde 83,7'si cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları duyduğunu belirttiler, bu oran kadınlarda yüzde 79,9, erkeklerde yüzde 87,5. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları (CYBE) duyduğunu söyleyen gençler içinde genel olarak HIV/AIDS en fazla söylenen yanıttır (yüzde 90,6), daha sonra sırasıyla hepatit (yüzde 27,8) ve gonore (yüzde 14,3) yer alıyor.
10 kadından yedisi cinsel yolla bulaşan enfeksiyon belirtilerini bilmiyor
CYBE duyduğunu söyleyen gençlerin kadınlardan yüzde 73,7'si, erkeklerden yüzde 57,2'si bu enfeksiyonların "erkeklerde yol açtığı belirtileri" bilmediklerini söylediler. CYBE duyduğunu söyleyen gençlerden kadınların yüzde 69,5'i, erkeklerin yüzde 74,6'sı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların "kadınlardaki belirtileri" hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirttiler.
CYBE duyan gençlerin yüzde 85,1'i (kadınlarda yüzde 78,8 ve erkeklerde yüzde 91,0) bu enfeksiyonlardan korunulabileceğini belirttiler, CYBE duyan ve korunma yolu olduğunu belirten gençlerin yüzde 59,1'i, korunma yolu olarak kondomu söylediler. (NZ/GG)
* Araştırmanın tüm sonuçlarını görmek için tıklayın.